Det är ett lotteri om Anders Andersson ska kunna nå någon med mobilen hemma på sin gård Krokfors utanför Mellerud.
Västra Götaland

Mobiltäckningen skapar bekymmer för lantbrukarna

1:11 min

– Det är under all kritik. Det alldeles för många stora svarta hål där telefonerna inte fungerar, säger Anders Andersson som är ordförande för LRF.

Lantbrukarna i Västra Götaland är mycket missnöjda med den dåliga mobiltäckningen. Mobiltelefonerna är ett ständigt bekymmer i deras vardag.

LRF i Västra Götaland har skrivit en debattartikel där de redovisar hur bekymrade de är över att det är svårt att använda mobiltelefonerna på landsbygden. Mobilen är en viktig del i böndernas arbete som de ofta utför ensamma.

– Det är en stor säkerhetsfråga för oss, att kunna kalla på hjälp när det behövs. Vi har dessutom kontoret på fickan och då måste vi också kunna använda vårt kontor, säger Anders Andersson.

Det har varit många diskussioner kring kartorna som teleoperatörerna hänvisar till när det gäller mobiltäckning. Det är många undersökningar som visar att kartorna inte stämmer. Men det är inte kartan som behöver ritas om, enligt Anders Andersson.

– Man behöver satsa på en teknik som fungerar när det behöver vara glest mellan masterna. Jag förstår att det inte är ekonomiskt försvarbart att ställa en stolpe varannan kilometer men det måste trots allt vara en teknik som fungerar.

Reporter: Charlotte Andersson, P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista