Fredrik Ståhl. Foto: Ulf Nilsson
BORÅS

Nyckeln till långt liv

9:43 min

Nytt forskningsprojekt i Borås  ska ta reda på vilka faktorer som kan ge ett långt liv. Fredrik Ståhl, professor i medicinsk vetenskap med inriktning mot genetik, hoppas på svar.

Media matar ut budskap om olika dieter, antioxidanter, nyttiga fetter och grönsaker som garanter för att få ett långt och hälsosamt liv.

Samtidigt konstaterar professor Fredrik Ståhl att de flesta riktigt gamla människor lever ungefär likadant som alla oss andra.

-- Man vet inte riktigt vilka faktorer som gör att man lever tills man blir riktigt gammal. Man vet att motion är ganska bra, men man har inte det totala receptet, säger Fredrik Ståhl.

– Poängen med min forskning är så här att människor som man vet blir mycket, mycket gamla de har gener som man vet gör att de blir mycket gamla. Och de här generna har man en ganska hygglig uppfattning om vad de gör nämligen de påverkar matspjälkningssystemet så att man blir sämre på att tillvara ta födan. Och det gör att man får ut mindre energi per korv man äter, säger Fredrik Ståhl.

Så man svälter alltså lite lätt?

Mycket bra sagt. För att poängen är att när du normalt sett bryter ned föda så blir det massa slaggprodukter. Har du normal tillgång till föda så blir slaggprodukterna kvar. Men har man brist på mat måste man ta hand om även de slaggprodukter som annars ligger kvar och på lång sikt förstör cellerna. De här riktigt gamla människorna som inte tar upp föda lika bra som vi andra -  de gör sig alltså av med skadliga ämnen i större grad, säger Fredrik Ståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista