Bolagsplundrare begärs häktade

Idag begärs två affärsmän, varav en från Borås, häktade för omfattande ekonomisk brottslighet. De misstänks ha plundrat ett 30-tal bolag på över 100 miljoner kronor och undanhållit 17 miljoner kronor i skatt.

Männen sitter tills vidare i varsin cell i Borås polishus. Det tog ett par veckor från att polisen beslutat sig för att gripa dem tills männen slutligen satt bakom lås och bom i måndags.
Den 62-årige boråsaren är sedan flera år tillbaka skriven i Belgien, men han greps i Borås. Var hans halländske kompanjon greps är inte känt, men han är en före detta kommunpolitiker som är ett mycket känt namn för polisen i Halland på grund av långvarig ekonomisk brottslighet. Boråsaren figurerade i en landsomfattande skalbolagshärva för några år sedan, men friades vid den rättegången. Åklagaren Ove Jäverfelt är än så länge mycket fåordig om fallet, men kommer förmodligen att ha en besvärlig pedagogisk uppgift att förklara, vid en kommande rättegång, hur pengarna har flyttats mellan männens olika bolag i den invecklade historia det nu handlar om.
De båda männen är misstänkta för grova skattebrott och bokföringsbrott, och för grov oredlighet mot borgenär i sammanlagt ett trettiotal fall vardera.