Claes Blixt, i Skene, med sin smörkniv. Foto: P4 Sjuhärad Mikael Medin
MARK

Smörkniv från Skene till Guinness rekordbok

Världens största smörkniv finns i Skene. Tillverkare är Claes Blixt som är träslöjdslärare i Marks kommun.

Den gigantiska smörkniven finns i Skene och inom kort så kommer smörkniven att hamna i Guinness rekordbok. Claes Blixt som är träslöjdslärare i Skene är den som har tillverkat den.

– Den väger nästan 30 kilo och den är nästan två och en halv meter lång. Och den har ett gigantiskt handtag, men den är en autentisk smörkniv som faktiskt skulle kunna fungera om man hade lite smör, säger han.

– Ja, men hur föddes den här idén?

– Jag var i Köpenhamn tillsammans med min dotter på Guinness world of records-muséet och där i taket hängde världens största slev. Eftersom jag är  träslöjdslärare och har jobbat i många år med alla dessa smörknivar så tänkte jag att jag lika gärna kunde göra världens största smörkniv, säger han.

Smörknivar är alltså en symbol för slöjdläraren?

– Nja, jag tycker ju inte att det ska vara så, men faktum är att det är många elever som gillar att göra en smörkniv och framförallt tycker de att det är kul att just jag gör världens största smörkniv...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista