1 av 2
Foto: Elina Haimi
2 av 2
Kvinnokedjan möts för att sammanfatta sommaren. Foto: Elina Haimi/P4 SR Göteborg
VÄSTRA GÖTALAND

Kvinnomisshandeln i Västra Götaland har ökat

4:07 min

I juli anmäldes 414 fall av misshandel mot kvinnor över 15 år i Västra Götaland. Det är den högsta siffran på tre år.  "Kvinnokedjan" består av ett 40-tal organisationer som jobbar med kvinnofrågor.

Häromdagen höll de ett uppstartsmöte inför hösten. Lisbeth Persson på Insolvens Väst var med.

– Jag klagar inte på vädret men jag tycker inte sommaren har varit fin med tanke på allt tragiskt som har hänt, säger hon.

Har det varit mer än vanligt?

– Ja det har det varit, det händer inte så mycket när sommaren är dålig och det kan vara så att när sommaren är jättefin så blir det mer tydligt vad man inte har råd med eller inte kan göra. Utanförskapet blir mer tydligt, säger Lisbeth Persson.

Lisbeth Persson jobbar för ett företag som ger stöd och råd till överskuldsatta och hon vet att skuldernas vanmakt ofta leder till våld. Då kan hon slussa vidare till någon av de andra organisationerna i Kvinnokedjan.

– Man har ett nätverk som man kan ringa – jag har en person här som behöver hjälp med det som ni är jätteduktiga på till exempel, säger Lisbeth Persson.

I juli i år anmäldes 414 fall av misshandel mot kvinnor över 15 år i Västra Götaland. Det är den högsta siffran på tre år. Linda Ljungdahl representerar organisationen Courage 4 Life. Hon var själv fast i en misshandelsrelation i tio år. Och hon förvånas inte över de dystra sommarsiffrorna.

– Så länge jag har hållit på med det här så har det bara blivit värre för varje år. Man önskar så för varje högtid att det ska bli bättre men det blir det inte. Det blir bara värre och värre och det gör att man drivs bara hårdare att jobba för att det här ska få ett slut, säger Linda Ljungdahl.

Elina Haimi
elina.haimi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista