Bostadsbyggande överklagas allt oftare. Foto: Scanpix.
ULRICEHAMN

Bostadsbyggande sinkas av överklaganden

1:32 min

Planer på nya bostäder överklagas allt oftare till mark- och miljödomstolen. Det visar statistik som ekot låtit ta fram.

Överklaganden innebär stor osäkerhet för byggföretagen och leder till att bostadsbyggandet i landet bromsas upp - och det har blivit ett problem eftersom det råder bostadsbrist på många håll idag.

För byggbolagen innebär alla överklaganden en stor osäkerhet. Ett aktuellt byggprojekt som har överklagats är Byggarvids plan på att bygga bostäder vid Åsunden i Ulricehamn. Vi hör Sune Carlbohm på Byggarvid.

– Det är inte lätt att planera och säga att då kör vi igång. Och inte heller skriva definitiva kontrakt med personer som vill ha de här bostäderna. Så det uppstår en osäkerhet, säger Sune Carlbohm.

Ja, Byggarvids planer på att bygga bostäder på den gamla båtbyggeritomten intill Åsunden har överklagats till länsstyrelsen. Nu väntar företaget på beslut därifrån innan byggandet kan sättas igång. Men även om länsstyrelsen skulle avslå överklagandet, så kan det dra ut längre på tiden, eftersom det finns möjlighet att överklaga länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen.

Statistik som ekot låtit ta fram visar att antalet överklagade detaljplaner och bygglov till mark- och miljödomstolarna har ökat första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Från 970 fall till omkring 1200 fall.

Bostadsminister Stefan Attefall säger idag till ekot att det kan vara så att det är för lätt att överklaga byggplaner idag och regering ser därför just nu över dagens system.

Sune Carlbohm på Byggarvid i Ulricehamn igen, som välkomnar regeringens översyn av systemet.

– Ja, det är ju ganska lätt att överklaga en plan och jag tycker att man ska ha den rättigheten, men det är så med alla rättigheter att man måste använda dem med förstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista