1 av 5
Foto: Tullverket
2 av 5
Foto: Tullverket
3 av 5
Foto: Tullverket
4 av 5
Foto: Tullverket
5 av 5
Foto: Tullverket
Västra Götaland

Utbildar hundar att hitta vapen

1:34 min

För att hitta fler vapen vid gränskontrollerna kommer Tullverket i höst att utbilda sina narkotikasökhundar att även kunna hitta skjutvapen.

Under hösten kommer Tullverket att börja vidareutbilda två till narkotikasökhundar så att totalt tre av sex hundar kan hitta vapen. Målet är att tillslut alla Tullverkets sökhundar ska vara utbildade att hitta skjuvapen. Tullverkets Tony Magnusson menar att de vapen som tullen beslagtar ofta kommer i små mängder och är utan hundarna svåra att hitta.

– Det är ett bra hjälpmedel som kommer hjälpa oss i kampen, det är ju lite som att leta efter en nål i en höstack. I en container kan det finnas 60 kubikmeter gods och då kan det vara bra att använda hundens fina näsa, säger Magnusson.

Även om resultaten inte varit att tullen hittat mycket fler vapen än tror länskriminalpolisens chef i Västragötaland, Sven Alhbin att det är en viktig satsning då varje enskilt vapen som beslagtas ger ett skjutvapen mindre på marknaden som kan användas om och om igen.

– Den är hur viktig som helst. Vi har mycket nytta av våra vapenhundar och nu kan vi samarbeta på ett annat sätt. Skulle vi lyckas försvåra åtkomsten av vapen så skulle vi givetvis få mindre skjutningar, säger säger Sven Alhbin.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista