Fredd Larsson Trafikverket. Foto: Maja Jerosimic
MARK

Ombyggnad ska ge säkrare väg

"Det är för att öka säkerheten"
1:12 min

Den som kör på väg 41 mellan Kinna och Berghem den närmaste tiden kan förvänta sig viss köbildning, vägarbetet för att göra sträckan till en 2+1-väg har nämligen påbörjats.

Ombyggnationen är i 25-miljonersklassen och görs för att den olycksdrabbade sträckan ska bli mer säker berättar Fredd Larsson som är projektledare på Trafikverket.

– Det är naturligtvis för att öka säkerheten på vägen. Nu kommer det att bli målad 2+1-väg, som en förberedelse inför framtida mötesseparerad trafik, säger han.

När kommer man att kunna köra här som att det vore 2+1?

– Det kommer bli först i oktober som hela vägen är klar.

Med mitträcke och allt? Eller kommer det först senare?

– Nä, det kommer betydligt senare, det har jag inte ens ett svar på när det kommer, utan det är en fråga för högre chefer.

Det har skett en del dödsolyckor på den här sträckan på 41:an. De senaste tio åren har sex personer dött i olyckor. Nu ska vägen förhoppningsvis bli säkrare och för att vägarbetet ska gå så smidigt som möjligt används en ny teknik där det mesta räknats ut i förväg på kontoret. Maskiner styrs digitalt för att undvika att det blir fel när arbetet kommit igång på plats.

– Vi riskerar inte att göra lika många misstag ute. Det är mycket säkrare. Vi vet att vi är i rätt sektioner och fräser på rätt ställe, säger Fredd Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".