Nej till längre öppettider på krogen i Borås. Foto: Scanpix
BORÅS

Nej till längre öppettider på krogen

1:36 min

Folkpartisten Joakim Malmberg i Borås får inget gehör för förslaget att låta krogarna ha öppet till kl 03, alltså en timme längre än idag.

Så gått som samtliga remissinstanser avfärdar förslaget, och även inom den borgerliga alliansen går åsikterna isär. Och Joakim Malmberg själv är inte direkt överraskad:

– Det är tråkigt, men det är väl inte direkt oväntat. Det är många som tycker att man bara ska ha öppet till klockan 02. Trots att andra städer med samma invånarantal eller till och med färre invånarantal har öppet till 03 eller längre, säger Joakim Malmberg.

Krogarna i Borås har tidigare agerat för att få ha öppet längre, och Joakim Malmberg gick till val på bland annat krogfrågan. Efter en återremiss i kommunstyrelsen kommer frågan upp igen i nästa vecka. Och med något enstaka undantag avråder alla från att utöka öppettiderna. Joakim Malmberg har sin förklaring till det.

– Det är tyvärr så att det är många äldre människor inom politiken. Det kan ju medföra att det finns en annan åsikt bland befolkningen i helhet. De finns ju inte så många unga som är politiskt aktiva tyvärr och det är kanske de som efterfrågar längre öppettider, säger han.

Men inte heller inom alliansen tycker alla som Joakim Malmberg, utan menar att ett längre öppethållande skulle leda till mer fylla och bråk. Men det är fel menar Malmberg.

– Ja, många tycker och säger det, men det finns ingen konsensus i forskningen som visar att längre öppettider leder till ökat stök och ökad fylla, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista