1 av 2
Lars Bengtsson, områdeschef med ansvar för grundskolan i Norr. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad.
2 av 2
Bärbar dator. Foto: Scanpix
BORÅS

Stora orättvisor i datortillgång för elever

1:35 min

Det råder stora orättvisor vilka elever i Borås som får en dator. I stadsdel norr utrustas alla elever i sexan och sjuan varsin dator medan elever i andra delar inte får någon dator.

Satsningen som kallas en-till-en finns redan på de flesta gymnasieskolor men sprids nu även på grundskolor runtom i landet.

Lars Bengtsson, områdeschef med ansvar för grundskolan i stadsdel Norr tycker det är en bra idé.

– Eleverna möter ju den här tekniken och datorer i alla sammanhang egentligen och de kommer ju så småningom i gymnasiet, högskolan och arbetslivet att möta den här tekniken och då är det ganska naturligt för oss att vi ger dem så goda förutsättningar som möjligt att i framtiden hantera de här instrumenten. Det bästa sättet tror vi är en-till-en-konceptet där varje elev har tillgång till dator, säger han.

Medveten satsning
Kommunstyrelsen har tidigare beslutat om extra anslag till stadsdelarna för att satsa på datorer till alla lärare i skolan, och från och med i höst kommer alla grundskolelärare i Borås att vara utrustade med varsin bärbar dator.

Men satsningen på elever skiljer sig åt mellan stadsdelarna. Medan eleverna i årskurs sex och sju i Norr får varsin bärbar dator ser det annorlunda ut i de andra stadsdelarna. På vissa skolor erbjuds eleverna dator och på andra inte.

Kan medföra skillnader
– Vi har ju en organisation där varje stadsdel är sin egen förvaltning, sin egen nämnd. Därför kan det bli skillnader. Jag tror att egna bärbara datorer för eleverna kommer i relativ snabb takt i hela Borås. Jag är ganska övertygad om det. Sen är det möjligt att man väljer olika vägar att gå, men vi har jobbat ganska mycket och intensivt med det här och det känns bra att vi har kommit så här långt nu, säger Lars Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista