Robotgräsklippare. Foto: Scanpix.
Sjuhärad

Robotgräsklipparna tål åska dåligt

1:16 min

De populära robotgräsklipparna som sköter gräsmattorna hos många. Men när åskan går och blixten slår ned kan laddstationen förstöras.

I takt med att robotgräsklipparna blir allt vanligare i våra trädgårdar så ökar också de anmälda skadorna. Över 15 procent av åskskadorna som anmälts till länsförsäkringar Älvsborg sedan juni har gällt just robotgräsklippare, säger Lotta Ferm, skadechef på Länsförsäkringar Älvsborg.

– Det beror ju på att det blir vanligare och vanligare att folk köper de här robotgräsklipparna. När åskan går och blixten slår ner är den vanligaste skadan är att laddstationen slås ut, eftersom den sitter i ett vägguttag.

Men själva roboten klarar sig?

– Roboten klarar sig när den går på gräsmattan om den inte drabbas av ett direktnedslag, även om den sitter i laddningsstationen kan det hända att den klarar sig. All elektronik är känslig när blixten slår ned, säger Lotta Ferm.

Det är alltså laddstationen till robotgräsklipparen som slås ut av blixten - och ibland även själva klipparen. 35 av 220 anmälda åskskador till Länsförsäkringar Älvsborg har under sommaren gällt robotgräsklippare. Men både robotgräsklippare och annan elektrisk utrustning kan skyddas av åskskydd. Men det finns också ett annat enkelt sätt att skydda sig och kanske slippa en onödig utgift.

– Det absolut bästa är att dra ut kontakterna, det är det enklaste och det är något alla kan göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista