1 av 2
Doserade läkemedel. Foto Joel Wendle P4 Sjuhärad
2 av 2
Linda Carlslöv, Karolina Karlborg Zepeda och Ulla Bark. Foto Joel Wendle P4 Sjuhärad
Västra Götalandsregionen

Fortsatt krångel med dosmedicin

Sjuksköterskan: "Tar kraft och tid"
1:33 min

Problemen med leveranserna av läkemedel till patienter fortsätter.  Enligt leverantören Apotekstjänst, så har företaget kommit till rätta med de problemen, men den bilden delar inte hemsjukvården i Borås.

Det började när regionen bytte leverantör av så kallade dosförpackade mediciner i maj i år; man vet inte hur mycket som levereras, det går inte att enkelt förändra recepten och ibland blir adresser fel.

Inom hemsjukvården i Borås vittnar man om att många av de problem som uppstod när Apotekstjänst AB tog över leveransen av mediciner i regionen  kvarstår.

Osäker leverans
Enligt sjuksköterskan Karolina Karlborg Zepeda så kommer en del patienters mediciner ibland för två veckor i taget och ibland bara för en vecka, vilket skapar en stor osäkerhet.

Dessutom får sjuksköterskorna inte längre någon varning när ett recept är på väg att gå ut och måste förnyas - och det skapar onödigt arbete, berättar sjuksköterska Linda Carslöv.

Ett annat problem är att adressändringar inte går igenom, vilket innebär att mediciner skickas till fel adress. Och en försämring jämfört med tidigare är också att sjuksköterskorna inte längre kan mejla in extrabeställningar - istället måste de faxa in en blankett till Apotekstjänst. Sammantaget många försämringar, som tar mycket av sjuksköterskornas tid.

Patienterna drabbas
Enligt Apotekstjänsts ägare Gerard Versteegh, ska flera av de här problemen redan vara åtgärdade - men det har alltså sjuksköterskorna Linda Carslöv och Karolina Karlborg Zepeda inte märkt av. Och i slutändan är det patienterna som drabbas, menar de.

Läs tidigare publicering

Granskning på gång

Konkurrensverket har bestämt sig för att göra en närmare granskning av Västra Götalands och Region Hallands förskott till företaget Apotekstjänst. Företaget som levererar dosläkemedel begärde i slutet av juli 25 miljoner kronor i förskott för att klara leveranserna.En begäran båda regionerna gick med på.
Konkurrensverket har nu skrivit till regionerna för att få mer fakta.
Regionerna anser att de inte hade något val eftersom 37 000 patienter i Västra Götaland och 6 000 i Halland riskerade att stå utan mediciner.
Om Konkurrensverket kommer fram till att regionerna gjort fel riskerar regionerna böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".