1 av 2
Vattenläcka på Hedvigsborgsgårdens förskola. Foto: Jan-åke Thorell P4 Sjuhärad
2 av 2
Mia Alfredsson på Hedvigsborgsgårdens förskola. Foto: Jan-åke Thorell P4 Sjuhärad
BORÅS

Fuktskador på Hedvigsborgsgården

Nu ska kommunen ta hjälp av SP för att kontrollera lokalerna på Hedvigsborgsgårdens förskola. Främst för att se om det finns mögel.

Hedvigsborgsgårdens förskola i Borås har under lång tid har haft problem med diarréer som kan ha orsakats av dåligt vatten.

Nu har man även upptäckt en vattenskada och man misstänker mögelskador i delar av lokalerna.

Kommunen är bekymrad
Falco Gyldenpfennig är ordförande i Lokalförsörjningsnämnden i Borås. Han är bekymrad över situationen på förskolan.

– Det är så jättetråkigt. Särskilt som detta har ansetts vara en väldigt bra skola, en pärla i naturen. Så både jag och många blev väldigt ledsna när det här uppstod med vattnet. Ännu mer när man nu konstaterar att läckan uppenbarligen uppstått i anslutning till den åtgärd som har vidtagits för att ytterligare säkra vattnet. Det finns uv-utrustning som kontollerar vattnet och det är där som det stått och sprutat ut vatten i två veckor, säger han.

Men nu ska ettåringar, tvååringar och treåringar vistas i den här miljön medan det saneras - är det så bra?

– Det är en jättesvår fråga. Det som bekymrar mig lite det är att man omedelbart säger "Nu har det stått och läckt i två veckor - det är mögel". Det är lite synd för det har ingen påvisat, säger han.

Är ni säkra på att det inte finns mögel på andra ställen?

– Nej, det är vi inte. Så nu har vi tagit det säkra för det osäkra och tittar inte bara på det utrymmet utan på helheten och har kallat in SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut för att bli så säkra vi kan, säger Falco Gyldenpfennig.

Personal orolig
Entrén till en avdelning på förskolan är avstängd och sanering av lokalerna har påbörjats samtidigt som nya barn skolas in.

Mia Alfredsson jobbar på förskolan och hon är orolig både för sin egen del och för barnens.

-- Det här är vår arbetsplats och det är barnens arbetsplats också. Det är ettåringar som vi har här och mycket funderar vi ju över hur det är för barnens del. Vi är i alla fall vuxna men vi tycker inte heller att det är roligt att gå här, säger Mia Alfredsson.

– Och de som var här och jobbade var lite speciellt klädda?

– Ja, igår var de det. Samtidigt är det ju skönt att de har skyddsutrustning, men det kändes lite som om det var Tjernobylgubbar som gick här. Vita kläder och masker. Bakom denna trävägg är vi då och lite kan man väl känna att ska det gå till så här egentligen? Det var fläktar som stod på för att torka upp innan de började att riva i det. Men det blåste ju ut stoft och damm så vår stora farhåga var att det skulle sprida sig över till oss.

Vad sa föräldrar och barn när de kom?

– Alla reagerade och några skulle till och med börja inskola sina barn. De vet inte riktigt om de vill vara kvar här men samtidigt ska de börja jobba nu.

Vad tror du om utvecklingen här då?

– Vi vill att de kollar hela förskolan grundligt. Och på det stora hela så funderar vi lite över det här med baracker. Hur barn kan få leva sina liv i fem till sex år i baracker. Det måste ju finnas en anledning till att man har bostadshus och inte baracker. Är de här gjorda för att stå i tretton år?

Mer om Hedvigborgsgården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista