Många äldre och sjuka behöver dospackad medicin. Foto: Scanpix
VÄSTRA GÖTALAND

Politiker kritiserar upphandling

1:30 min

Upphandlingen av en ny leverantör av dosförpackad medicin kritiseras nu från politiskt håll i regionen. Johnny Magnusson, vice ordförande i regionstyrelsen (M), tycker att det gått överstyr.

Som vi berättat tidigare så har övergången till en ny leverantör varit kantad med problem. Dels har det varit strul med leveranserna, dels har den nye leverantören fått ekonomiska problem, som gjorde att regionen såg sig tvungen att betala ett förskott på drygt 20 miljoner kronor.

– Ja, men det är klart att det måste komma kritik när det har gått överstyr. Jag tror att vi har gått för mycket på pris och för lite på andra parametrar i upphandlingen, säger moderaten Johnny Magnusson.

Kritik även åt Apoteket
Men regionen har inte helt eget ansvar för de problem som uppstått, menar Johnny Magnusson, som också ger en känga åt den gamla leverantören Apoteket AB.

– Som jag förstår det så var det svårt att få fram underlag från Apoteket när det gäller volymer och andra frågor när det gäller logistiken. Så det har väl rått oklarheter helt enkelt och man har tvingats handla upp på något som man tror men inte vet, fortsätter han.

Försökt hjälpa
Men Apoteket slår ifrån sig. De har försökt att hjälpa till menar kommunikationsdirektör Eva Fernvall.

– Vi har verkligen försökt att vara så behjälpliga som det bara går och vi beklagar att man upplever oss som att vi har bidragit till att det inte går bra. Men vi har verkligen lämnat över och jag tycker att det ibland finns en bild av att vi uppträder monopolistiskt när vi inte gör det, säger Eva Fernvall.

Johnny Magnusson igen.

– Tack och lov har vi klarat att leverera medicin åt våra gamla. Så långt är det gott och väl, men har måste vi gå igenom upphandlingen och se vad det är som gått fel och säkerhetsställa att vi inte gör om det.

Läs mer om problemen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista