Textilväv för odling av blommor. Foto: Företaget Ludvig Svensson Kinna
KINNA

Textilföretag får kinesisk stororder

1:24 min

När världens största växthus byggs i Kina, då är textilföretaget Ludvig Svensson i Kinna med. Deras kinesiska fabrik ska leverera sammanlagt tre miljoner kvadratmeter energiväv till projektet.

Anne Ludvigson är vd på det anrika familjeföretaget i Kinna som haft verksamhet i Kina i 20 år.

--Vi kommer att leverera betydande mängder. Vi har levererat ungefär en och en halv miljon kvadratmeter och kommer att leverera lika mycket till under de näst kommande åren. Det är en betydande order för vår kinesiska verksamhet.

Så det betyder inget för Kinna eller verksamheten här?

– Nä, det gör det inte men det betyder mycket för koncernen Ludvig Svensson och den är svensk, säger hon.

Företaget har haft verksamhet i Kina sedan 1994 och har en fabrik där utanför Shanghai. Växthuset byggs av en privatperson som odlar krukväxter och blommor. En miljonkvadratmeter växthus ska byggas och textilföretaget hjälper till med väv i taket som styr klimatet så att plantornas förutsättningar att växa blir så bra som möjligt.

– Vi tar plast och aluminiumfolie också virkar vi ihop det, säger Anne Ludvigson.

Den framgångsrika energiväven som nu säljs till professionella växtodlare runt om i världen kom företaget på mest av en slump.

– Det var någon som hade en idé som inte fungerade och så var det en trädgårdsexpert som sa att "Ska ni inte försöka göra gardiner som man kan spara energi med till växthus?" Så började det, säger Anne Ludvigson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista