Peter Häggström. Foto: Pontus Lundahl/ Scanpix

Häggström positiv till homodebatten i Ryssland

2:34 min

Boråsaren och förre längdhoppsstjärnan Peter Häggström välkomnar den debatt som uppstått under friidrotts-VM i Moskva om homosexuellas rättigheter i Ryssland.

– Nu ställs det litegrann på sin spets och det är väl bra på något sätt att den här frågan lyfts upp på den här nivån också på VM- och OS-nivå. Det är precis vad som har behövts. Sveriges olympiska kommitté har ju varit skrämmande tysta i den här frågan alltid egentligen men nu är de tvungna att ta ställning och visa var de står.

Under de pågående VM-tävlingarna i friidrott i Ryssland markerade Emma Green Tregaro sin åsikt om Rysslands nya lag genom att måla naglarna i regnbågsfärger. Något som väckt stor uppmärksamhet och som hon kritiserades för av den ryska stavhopperskan Jelena Isinbajeva som ansåg att protesten var respektlös mot Ryssland:

– Det är inte respektfullt mot vårt land och våra invånare. Vi är ryssar, vi kanske är annorlunda än folk från andra länder men vi har våra lagar som alla måste respektera.

Ett uttalande Peter Häggström fördömer.

– Vi har ju fått se en annan sprudlande glad, fantastisk idrottstjej och det är tråkigt att hon visar upp den här sidan.

Utlänningar som bryter mot den nya lagen som förbjuder spridandet av så kallad "homosexuell propaganda" riskerar böter och utvisning. Ryssland har ombetts att förtydliga vad lagen innebär för tävlande och publik under vinter-OS i Sotji i Ryssland nästa år och diskussioner har förts om huruvida vinter-OS 2014 bör bojkottas eller inte. Något Peter Häggström nu anser bör övervägas:

– I vanliga fall är jag absolut inte för en bojkott men i det här fallet har man gått väl långt och det är också, tror jag, ett hot mot den olympiska rörelsen, tron på den och vad OS ska stå för. Likheterna med OS i Berlin 1936 är ju skrämmande och det är nog därför som folk också reagerar på detta sättet inför OS i Sotji.

Jelena Isinbajeva har enligt nyhetsbyrån AP idag backat från delar av sin kritik mot Emma Green Tregaro. Hon menar att hon blivit missförstådd och att hon är emot all diskriminering av homosexuella, men står fast vid att ett lands lagar bör respekteras av alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista