Sofia Henriksson i Women's-klassen. Foto: Kristin Karlsson, Sveriges Radio.
MOTORSPORT - TRIAL

Här handlar det om balans

Sofia: "Det är en adrinalinkick att köra trial"
1:22 min

Det är full koncentration som gäller i skogarna runt motorbanan i Gäddered när EM i Trial avgörs där i helgen. En sport som handlar mer om balans än fart lockar förare från hela Europa till Sjuhärad.

Idag tävlar flera lokala talanger, men redan igår var det en boråsare på banan, -en laddad Sofia Henriksson i tjejklassen.

-          Jag hoppas att jag slår samma tjejer som jag slog i EM förra helgen, och några till.

Sofia berättar att trial inte hunnit bli så vanligt bland tjejer i Sverige än, men att hon hoppas att fler upptäcker sporten.

-          Absolut, det är något man jobbar för. Vi har varit fyra tjejer som kört SM-serien stadigt i några år, men vet inte hur många det är i landet.

-          Det är väldigt roligt när det går bra, adrenalinkicken man får när man kör upp för något man inte trodde man skulle klara. Stämningen på tävling och träning är väldigt härlig.

Christer Folkeson är med och arrangerar tävlingarna i Borås och han berättar att ett 70-tal åkare per dag, från 16 olika nationer gör upp om titlarna. I trial handlar det om att balansera sin lätta motorcykel över stock och sten, utan att låta fötterna snudda marken, för då får man straffpoäng. Det var en nöjd Henriksson som klarade sig felfritt runt den första sektionen. 

-          Första sektionen gick bra, andra sektionen är brantare, och jag har fler spår att välja på. Så jag ska bara välja vilket jag ska köra – sen gäller det bara att gasa!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".