1 av 2
Carita Brovall och Maria Nordgren. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Åsundens behandlingshem ska omorganiseras. Foto Jan-Åke Thorell

Missbruksvården görs om - ska bli billigare

1:41 min

Missbruksvården i Ulricehamn står inför förändringar. Åsundens behandlingshem ska avvecklas och i stället ska man satsa på en utvecklad öppenvård med mer uppsökande och förebyggande verksamhet.

Orsaken till förändringen är en översyn som visat anmärkningsvärt höga kostnader för missbruksvården.

Carita Brovall som är chef för välfärd, lärande och samhällsutveckling i Ulricehamns kommun berättar,

-          Vi kan konstatera att Ulricehamns kommun lägger stora resurser på att arbeta med placeringar på behandlingshem. Och i mindre omfattning arbetar vi med lösningar i öppen vård.

Maria Nordgren är enhetschef på Individ och familjeomsorgen, och hon förklarar varför det blivit så här,

-          Det är på grund av att våra personella resurser inte räckt till. Vi har en dygnet-runt-vård med ganska lite personal och då hinner man inte det.

Carita Brovall erkänner att man därmed inte fullt ut fullföljt de krav som ställs i socialtjänstlagen. Frågan är då vad det nya arbetssättet får för följder,

-          Konsekvensen blir att vi kommer avsluta Åsundens behandlingsenhet som en dygnet-runt-verksamhet. Det vill säga, det är inte längre ett behandlingshem med personal dygnet runt, utan vi kan använda både lokaler och personal till att arbeta på ett annat sätt, dvs med strukturerade öppenvårdsinsatser.

Avvecklingen av Åsundens behandlingsenhet innebär att resurserna används mer effektivt, och att öppenvården ska bli mer heltäckande med uppsökande och förebyggande arbete. Maria Nordgren är glad för att det sker just nu

-          Jag tror det är precis rätt tid nu. Vi är nöjda med det arbete som utförts på Åsunden, men tiderna förändras, klienterna förändras, drogerna förändras och behoven förändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista