Stefan Eriksson, rektor för Centrum för flerspråkigt lärande i Borås. Foto: Hanna Larsson P4 Sjuhärad
Borås

Ny lag ger tre gånger fler elever till CFL

Rektorn: "I Borås Stad är det inga problem"
1:33 min

Tre gånger så många elever behöver förberedande klasser och modersmålsundervisning på Centrum för Flerspråkigt Lärande i Borås, detta som en konsekvens av ny lagstiftning. I vanliga fall har man cirka 30 elever, men under våren steg siffran till 96.

Stefan Eriksson är rektor för Centrum för Flerspråkigt Lärande där man nu förbereder sig för skolstarten.

– Det vi vet är att vi kommer ha ungefär ett 80-tal barn som ska börja här. Alla barn som kommer till Borås går via CFL och så gör vi en kartläggning och utifrån den kartläggningen gör vi en bedömning om vilken årskurs de kan börja i, berättar han.

-- Sedan är det varje skola som gör bedömningen om de har kapacitet och kompetensen att ta emot barnen, har de inte det så blir de kvar här. När vi slutade här i våras så hade vi 96 elever.

Lagändringen har medfört att flera hundra barn har kommit till Borås och kunnat återförenas med sina föräldrar. Majoriteten av barnen kommer från Somalia och trycket var extra högt i våras eftersom barn som väntat i flera år hos släktingar och i flyktingläger i hemlandet nu fick möjlighet att komma till Sverige. Tidigare har man krävt ett giltigt pass, en handling som inte utfärdats i Somalia på många år men med den nya lagen är alltså ett DNA-prov allt som behövs. Dessa barn har ofta en bristfällig skolbakgrund och får därför sättas i förberedelseklass hos CFL tills dess att de kan placeras ut på sina hemskolor. När barnen i våras skulle placeras ut blev trycket på flera skolor i Borås högt och frågan är hur många fler de kan ta emot utan extra resurser.

– Det är bara skolorna själva som kan säga hur många de kan ta emot och det tror jag ser väldigt olika ut på de olika skolorna, så i Borås Stad är det inga problem sedan kan det vara enskilda skolor som känner att de inte har kapaciteten att ta emot, säger Stefan Eriksson.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".