Idén kom efter en resa till England, där det är obligatoriskt med skoluniform kommunala skolor. Foto: Tobias Röstlund/Scanpix.
Skövde

Skolpolitiker i Skövde vill införa skoluniform

3:08 min

Att införa skoluniform i den Svenska skolan. Det är en fråga som väckts då och då. Nu vill Anders G Johansson att lagen ändras så att det blir möjligt.

Efter en resa till England i sommar har Anders G Johansson fått inspiration av den brittiska traditionen att ha skoluniform i skolan.

 – Jag tycker, och har nog alltid tyckt, att det är bra att man har gemensam klädsel i en skola.

Anders G Johansson tror inte att det skulle gå att införa skoluniform i Sverige på något lättvindigt sätt eftersom vi inte har den traditionen här men vill i alla fall göra det möjligt.

– Jag vill att det ska ändras i lagen så att det ska finnas möjlighet för exempelvis friskolor att införa skoluniform.

Han anser att det finns fördelar med att ha en uniform för att minska trycket på eleverna.

– Att man i dag klär sig i som man vill skolan är en sanning med modifikation. De flesta vet hur man ska klä sig och bär redan i dag någon form av gemensam skoluniform. I dag är kläder och yttre attribut en stressfaktor för många. Lika kläder kan vara en gemenskap, men kan också vara uteslutande. Det är svårt att hänga med och vara rätt klädda.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista