Jenny Elf är lärare på Fjärdingskolan. Foto: Kristin Karlsson, P4 Sjuhärad
Skola

Fler elever men inga extraresurser

Lärare: Vi gör allt för att hjälpa men det räcker inte
1:25 min

I våras skrevs 37 nyanlända, icke-svenskspråkiga barn in på Fjärdingskolan. Inga extraresurser sattes in och lärarna fick bedriva undervisning efter bästa förmåga. Den plötsliga ökningen av barn beror på en lagändring som gjordes i våras.

Den nya lagen gör att barn med hjälp av DNA-prov kan styrka att deras föräldrar befinner sig i Sverige och på så sätt få komma hit. Många av dessa barn kommer till Sverige från flyktingläger i Somalia och kunde då återförenas med sina föräldrar.

Jenny Elf är lärare på Fjärdingskolan och berättar att det är svårt att få tiden att räcka till.

– Jag och mina kollegor gör allt för att försöka hjälpa barnen så mycket vi kan men vi kanske har en känsla av att det inte räcker till. Det är inte lätt, om man tar som exempel att man har en mattelektion som är 40 minuter. Du har en genomgång på tio minuter då har du 30 minuter kvar till 26, 27 elever. Om du snittar det hur mycket hjälp kan varje elev får? En minut, lite drygt och det är inte bara de nyanlända som behöver hjälp.

Hur känner du inför hösten?

– Jag älskar att jobba här och jag tycker det är jättespännande och roligt men det kommer bli tufft, vi kommer bli trötta.

Fjärdingskolans rektor, Per Kettisen, berättar att han inte haft utrymme i budgeten att tillsätta mer resurser för att täcka upp för de nyanlända eleverna.

– I min position som rektor för den här enheten så kan jag inte budgetera att möta de här eleverna för jag vet inte vad som kommer. Vår budget sätts i januari och sedan gäller den till sista december nästan oavsett vad som händer. Idag har vi 361 elever och det är de vi börjar med i augusti men utifrån erfarenheter så tror jag att vi kommer få fler elever. Vi kommer ha de som står och knackar på dörren för att få börja och de är självklart välkomna och vi ska ge så bra skolan vi kan åt dem.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".