Husbygge. Foto: Scanpix.
SJUHÄRAD

Tuffa sanktioner mot byggstart i förväg

1:38 min

Det kan bli väldigt dyrt att bygga svart. Från och med i sommar tillämpas den nya plans- och bygglagen som straffar den hårt som börjar bygga innan alla papper är klara.

I värsta fall kan det kosta flera hundra tusen kronor att starta byggen innan alla papper är klara.

Gunilla Pettersson är stadsarkitekt i Ulricehamn och hon tycker själv att avgifterna i vissa fall är orimligt höga.

– Jag tycker fortfarande att det är höga avgifter. De drabbar ganska hårt. Men på sikt kan jag tycka att det är bra att man skärper upp lite grann, säger hon.

Har det  varit lite slarv med att man startar innan man har alla papper klara?

--Ja, jag skulle snarare säga att det är lite inbyggt i själva byggbranschen. När man väl ska bygga har man väldigt bråttom att komma igång, säger hon.

Den nya plan och bygglagen kom redan 2011, men skrivningen om sanktionsavgifterna drogs tillbaka eftersom det ifrågasattes om de var rimliga. Men från och med i sommar så börjar kommunerna att tillämpa sanktionsavgifterna - och de gäller både bygglov, byggstart och slutbesked.

Att flytta in i villa utan slutbesked kan till exempel kosta över 40 000 kronor, att installera en eldstad utan anmälan kan kosta 100 000 kronor.

Och att börja bygga ett bostadshus utan att bygglovet är klart kan gå på 300 000 kronor.

Storleken på beloppen gör att Gunilla Pettersson är beredd på kritik.

– Det får vi säkert nu i början. Det blir en del kritik. Men vi är faktiskt skyldiga enligt lagen att utfärda de här sanktionerna, så vi kan inte se genom fingrarna längre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista