Begärligt bränsle. Foto: Scanpix.
VÄSTRA GÖTALAND

Polissatsning för att komma åt dieselstölder

1:42 min

Dieselstölder har varit ett stort problem i Västra Götaland de senaste åren. Nu inleder polisen en rikstäckande satsning för att komma åt problemet med stölderna från transportnäringen.

Kommissarie Håkan Carlsson på polisen i Västra Götaland kommer från och med i höst leda en fem man stark specialistgrupp för att vända stöldvågen.

– För det första har vi en brottsförebyggande del och där gäller att försöka få branschen att skydda sig bättre. Sedan ska vi försöka kartlägga var brotten sker, när de sker och hur de sker, säger Håkan Carlsson.

Hårt drabbad näring
Tyngdpunkten på polisens nya nationella satsning är kartläggning och samarbete med den av diesel- och godsstölder hårt drabbade åkeribranschen. Säkerheten har på senare år blivit lidande hos svenska åkerier, till följd av hårdare konkurrens och dumpade löner.

– Transportbranschen i synnerhet är väldig prispressad idag. Den är bara intresserad att få varor transporterade till så låg kostnad som möjligt. Då finns det inte utrymme att ställa sig på en säker uppställningsplats för 130 kronor natten.

De låga vinstmarginalerna skapar en ond cirkel. Man vill inte betala för säkerhet, vilket gör att godsstölderna ökar. Samtidigt har lönerna dumpats, vilket har inneburit att allt fler lastbilschaufförer stjäl diesel för att få ut en vettig lön, menar flera experter som Sveriges Radio pratat med.

Diesel- och godsstölder från transportnäringen har nu varit ett eskalerande problem under flera års tid. Den låga säkerheten och få fällande domar lockar även till sig organiserad brottslighet, enligt Håkan Carlsson.

– Vi har haft avhoppare från stora kriminella organisationer som berättar hur de försörjer sig på detta. Dieselstölderna var grundplåten som man kunde använda till annan brottslighet.

Upprättar säkerhetsråd
Men nu ska man alltså få stopp på stöldvågen. Samtidigt som polisen startar en nationell specialistgrupp upprättar man ett nationellt transportsäkerhetsråd tillsammans med åklagarmyndigheten, tull, fackföreningar och branschorganisationer.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna vända det. Men vi måste bli bättre på att bevisa seriebrottsligheten så vi kan få dem dömda för de brott de faktiskt begår, säger Håkan Carlsson.

Reporter Joachim Sundell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista