1 av 3
Foto: Peter Olsson, SVT Bild
2 av 3
Busskylt, Äspered. Foto Jan-Åke Thorell
3 av 3
Ludvig Hedberg och Chatrine Winberg i Äspered
BORÅS

Bussen borta när skolan startar

"Hur ska barnen komma till skolan?"
1:24 min

När gymnasieungdomar i Äspered i morgon skall börja hösterminen har de ingen buss att åka med, i samhället är besvikelsen stor.

Redan i våras rapporterade P4 Sjuhärad i våras rapporterade dras linje 157 mellan Äspered och Dalsjöfors in när Västtrafik genomför besparingar på 70 miljoner kronor.

– Det är ganska bedrövligt får man säga, vi har ett antal ungdomar och vi har även vanliga resenärer, säger Ludvig Hedberg, representant för det nystartade ortsrådet i Äspered.

Två frågor står på ortsrådets agenda, dels hur man ska få barnen till skolan, dels hur boende utan bil ska kunna ta sig till affären.

– Just nu kan vi driva ungdomarnas fråga för där har vi lagar och paragrafer bakom oss som styrker det vi tycker. sedan tycker vi att det är för jäkligt att pensionärer inte ska kunna ta sig till en affär och handla utan att ha körkort, säger Chatrine Winberg.

De båda tycker även att västtrafik har gjort fel när de räknat antalet resenärer inför neddragningen.

– De har skrivit tre resenärer per tur, och det är tre betalande, men de säger inte att de har 15 ungdomar i bussen som har busskort och har rätt att ta dig till sin skola, säger Chatrine Winberg

Ortsrådet i Äspered tänker nu driva ärendet för att få tillbaka sin buss och kommer att via facebook samla in anhängare för sin sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".