Lindholmen kommer att få en helt ny skyline när den nya Karlavagnsplatsen står klar. Grafik: Sefa Byggnads
Göteborg

Rekordhög byggnad planeras i Göteborg

Lindholmen i Göteborg ska få en skyskrapa. Huset, som kommer att bli Nordens högsta byggnad när det står klart, ska bli 201 meter högt fördelat på 60 våningar.

Den planerade skyskrapan kallas Karlavagnstornet och är en del av projekt Karlavagnsplatsen som planeras på Lindholmen i Göteborg. Området ska rymma bostäder, kontor, handel och service.

Hur den höga byggnaden ska se ut kommer att avgöras i en internationell arkitekttävling. Området ligger centralt beläget på Lindholmen och fastigheten utmed Lindholmsallén.

– En skyskrapa passar inte var som helst i staden men jag tycker att just den här platsen passar utmärkt för ett högt hus. Silhuetten kommer att synas från centrum och längs stora hamnkanalen vilket kommer att bli bra, säger stadsarkitekt Björn Siesjö i ett pressmeddelande från byggföretaget Sefa, som ligger bakom projektet.

Karlavagnsplatsen

Detaljplaneområde: 32 000 kvadratmeter

Budgeterad projektkostnad: omkring 2 miljarder kronor

TÄVLINGSOMRÅDET

Markareal: ca 11 000 kvm

Antal bostäder: cirka 500

KARLAVAGNSTORNET

Yta: ca 27 000 kvm

Höjd: 201 meter

Antal våningar: 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista