Oklara besked för föstelärare.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
BORÅS

Omöjligt uppdrag för förstelärare

1:39 min

Förstelärare kan får statlig löneökning med högst 5000 kronor i månaden. Men Borås Stad har inga resurser att låta dem göra sitt jobb.

Samtidigt som höstterminen startar införs nu förstelärare i skolorna. Det är en karriärstjänst där staten betalar en löneökning.

Men någon minskad arbetstid från den ordinarie tjänsten blir det inte och det finns inga pengar för att sätta in extra resurser i grundskolorna i Borås.

Vet inte helt vad som gäller
Håkan Lundberg, rektor på Svaneholm- och Kinnarummaskolan, tycker att det fortfarande är oklart hur tjänsten ska fungera.

– Vi har fått sporadisk information under hösten, men vi vet väl inte idag till hundra procent vad som gäller. Jag tror att det är viktigt att alla inblandade tänker på att vi inte kör slut på förstelärarna här nu för de är säkert motiverade och engagerade och pigga på att sätta igång med sina uppdrag, men de ska ju också dessutom klara sitt ordinarie arbete, säger Håkan Lundberg.

Arbetsbördan för lärare är redan tung. Bland rektorerna på Borås grundskolor hoppas man att politikerna ska förstå att nedsatt tid i lärarens ordinarie tjänst och pengar till vikarie för att täcka upp det är nödvändigt för att man ska kunna nyttja tjänsterna.

Inget gehör hos politikerna
Men i nuläget har ansvaret för hur tjänsterna ska fungera hamnat på skolorna själva och deras budgetar. Lena Palmén, kommunalråd i Borås.

– Det är ganska svårt att säga nej till mer pengar för att höja lärarnas löner för det är ju det som det handlar om i grund och botten. Vi har valt att inte lägga något direktiv om sänkt arbetstid för vi tycker att det är viktigt att de bästa lärarna finns kvar i klassrummen. Jag tror att en kreativ rektor kommer att lösa det här på bästa sätt tillsammans med lärarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista