Centerpartisten Ann-Christine Simonsson är vice ordförande i sjukhusstyrelsen. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
BORÅS

SÄS kan komma att minska personalstyrkan

1:29 min

Risken är stor för att det blir personalminskningar på SÄS. Trots stora ansträngningar har ledningen har inte lyckats minska det förväntade underskottet på 127 miljoner kronor.

Risken är stor för att det blir personalminskningar på Södra Älvsborgs sjukhus. Trots stora ansträngningar har sjukhusledningen har inte lyckats minska det förväntade underskottet på 127 miljoner kronor.

Idag möts sjukhusstyrelsen och ett förslag för att spara pengar är att slå ihop enheterna för stroke och neurologi.

Centerpartisten Ann-Christine Simonsson är vice ordförande i sjukhusstyrelsen.

– Det är väldigt svårt att spara så mycket pengar på något annat sätt än att minska personal. Jag tycker sjukhusledningen har gjort väldigt mycket genom att plocka bort allt som går utan att röra personal. Det är väl det sorgliga att det handlar om påtagliga minskningar i vårdutbudet framöver, säger hon.

Det talas om en sammanslagning av neurolog och strokeavdelningar?

– Vi har ju känt till att det måste försvinna platser inom medicinområdet och kirurgområdet. Frågan är om detta går att göra och upprätthålla vårdkvalitén, säger hon.

Det är ju redan mycket övertid och man talar om patientsäkerheten. Hur långt kan det gå?

– Ja, det kan man fråga sig. Jag tycker att det är viktigt att ägarna tar sitt ansvar och tittar på hur vi arbetar, säger hon.

Är du orolig?

– Jag vet inte ännu hur vi ska kunna minska vården och upprätthålla den goda kvalitén.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista