1 av 2
Kommunalrådet Lena Palmén (S). Foto: Maria Hansson
2 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix
BORÅS

Enbart karriärstjänst höjer inte status

1:24 min

Kommunpolitiker i Borås vill ha kvar de bästa lärarna i klassrummen. Därför släpper de inte till mer pengar till sänkt undervisningstid för dem som fått förstelärartjänst.

Nu drar skolan igång och med den de nya förstelärartjänsterna. Tjänsterna är tänkta att höja statusen på läraryrket, men från kommunens sida har man valt att inte avsätta tid eller pengar till tjänsterna, och enligt Lena Palmén som är socialdemokratiskt kommunalråd i Borås handlar det om att man hellre vill ha kvar lärarna i klassrummen.

Viktigt att ha kvar lärarna i klassrummet
– Vi har under en tid här nu pratat om att försöka lyfta bra lärare. Främst då bra lärare som finns kvar i klassrummet. Därför tycker vi att det är lite olyckligt att  man ska tappa tid i klassrummet. Är man den här bra läraren så tycker vi att det är viktigare att man är med eleverna, säger hon. 

Om man nu ska höja lärarnas status är det här det bästa sättet?

– Nej, det är inte det bästa sättet men det är det sätt som staten ger oss möjlighet att göra idag, säger hon.

De 26 förstelärartjänster som finns i grundskolan i Borås söktes endast av 52 av kommunens cirka 1200 grundskollärare. Bland de lärare som P4 Sjuhärad har pratat med finns det flera som inte sökt just för att de inte vill förlora mer tid med eleverna.

Bara pengar hjälper inte
På lärarförbundet i Borås är man positiv till att satsningar görs för att höja statusen på läraryrket och Bosse Leskinen, rektor år 7-9 på Engelbrektskolan i Borås håller med, men han tror att det behövs mer än förstelärartjänster för att höja statusen på yrket.

– Jag tror inte att det arvodet i sig höjer statusen, även om det är mycket pengar, utan det är fler saker. Lönen måste upp generellt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista