Mohammad Taherzadeh. Foto: Jon Koldenius P4 Sjuhärad
BORÅS

Återvinning är vägen

5:43 min

Igår tog jordens resurser slut. Idag lånar vi av våra barn. Overshootday, den dag mänskligheten konsumerat jordens resurser för 2013 har passerat.

– Vi konsumerar mer än vi producerar och vi tänker inte på kretsloppen eller framtida generationer, säger Mohammad Taherzadeh, professor i bioteknisk resursåtervinning på Högskolan i Borås.

Hur illa är det egentligen?

– Man ser det inte på en dag. Man måste tänka globalt och på framtiden. Tänk om alla fattiga länder ska konsumera på samma sätt som i Sverige eller USA, säger han.

En av konsekvenserna med att resurserna håller på att ta slut är att saker bli mycket dyrare och att systemet brister tillslut.  Mohammad Taherzadeh tror att två faktorer kan vara viktiga för att minska problemen.

– Först måste vi tänka på hur vi kan återvinna saker. Inte bara så som vi gör idag utan tänka nytt. Vad kan man använda en gammal post-it lapp till? Nytt papper ja, men kanske något annat? Mat?

– Framför allt måste det tänket nå ungdomarna. Det är det viktigaste, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista