SÄS fortsätter dras med röda siffror. Montage: P4 Sjuhärad.
BORÅS

SÄS inför anställningsstopp

SÄS fick i våras regionens tillåtelse att överskrida budet med 93 miljoner. Men nu har ekonomin försämrats ytterligare och sjukhuset måste införa anställningsstopp.

Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS, i Borås inför anställningsstopp med omedelbar verkan. Detta med anledning av att SÄS har ett ekonomiskt resultat som för närvarande ligger 126 miljoner kronor under budget.

SÄS fick i våras regionens tillåtelse att överskrida budet med 93 miljoner men nu har alltså ekonomin försämrats ytterligare. Intäkterna ökade med 1,4 procent och kostnaderna med 2,9 procent. Det första halvåret ökade personalkostnaderna som en följd av en tuff vinter och vår. Dessa kostnader har fortsatt att öka under sommaren samtidigt som åtgärdsplanen inte gett önskad effekt, vilket till stor del beror på att aktiviteter i planen har blivit kraftigt försenade, skriver SÄS ledning i ett pressmeddelande.

Alla nya anställningar ska nu godkännas av SÄS chefläkare.

– Jag har velat undvika anställningsstopp, men när vi nu ser att de ekonomiska siffrorna fortsätter att peka i fel riktning är detta en åtgärd som snabbt kan ge effekt på SÄS totala ekonomi. Genom att chefläkaren gör en egen bedömning säkrar vi att patienterna inte ska drabbas, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista