BORÅS

Ekonomiska problem för Drottning Blankas gymnasium

1:21 min

Konkursrisken har ökat för friskolor med tillstånd att driva gymnasieskolor, enligt kreditupplysningsföretaget UC. En av skolorna på UC:s bottenlista är Drottning Blanka i Borås.

En av de skolor som UC bedömer vara i den sämsta riskklassen är Drottning Blankas gymnasieskola som tagit över delar av konkursade JB-gymnasiet i Borås.

Andreas Spång är enhetschef på Skolinspektionen och var med om att ge Drottning Blanka tillstånd att ta över verksamheten.

– Vi tar också in kreditupplysningar på de som söker här och det har vi gjort på Drottning Blanka. I det här fallet har de som äger Drottning Blanka visat att de tillför medel och det finns pengar hos ägarna. Då har vi gjort den bedömningen att man kommer att kunna driva det på lång sikt, säger Andreas Spång.

Av 129 företag som kreditupplysningsföretaget UC har granskat gick vart fjärde med förlust i fjol och bedömningen är att konkursrisken mer än fördubblats de senaste fem åren.

Drottning Blankas gymnasium som i somras fick tillstånd att ta över elever från JB gymnasiet gjorde en förlust på 4,5 miljoner kronor förra året - och hamnar därmed i den högsta riskklassen.

Men Andreas Spång på skolinspektionen tror inte att man skulle gjort en annan bedömning av tillståndet idag.

– Det blir en hypotetisk fråga men hade ägaren garanterat de medel som behövs att täcka underskottet, så hade vi fattat ett gynnande beslut även idag, säger han.

Även gymnasiekoncernen Praktiska, som också har en skola i Borås, finns med på varningslistan hos kreditupplysningsföretaget UC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista