1 av 2
Nytt och nervöst, tyckte Clara Abrahamsson, Ebba Andersson, Julia Kjörnsberg och Rebeccah Björnsdotter efter första Bäckängsdagen. Foto: Kristin Karlsson
2 av 2
Josef Söderberg och Johanna Jingnäs. Foto: Kristin Karlsson
SKOLAN

Flykt från friskolorna, trångt på kommunala Bäckäng

1:31 min

Samtidigt som många friskolor dras med usel ekonomi på grund av elevbrist är det överfullt på andra skolor. Ett exempel är kommunala Bäckängsgymnasiet i Borås. Till hösten ska 80 nya elever klämmas in i en redan trångbodd skola.

Johanna Jingnäs börjar nu sitt sista år på Samhällsprogrammet Journalistik och författarskap och Josef Söderberg sitt andra på Designprogrammet. De berättar att det var ont om plats på Bäckäng redan i våras.

– Framför allt märktes det i matsalen där det ofta blev fullt väldigt fort och i bland fick man äta någon annanstans. Var det bra väder gick man ofta ut och åt, säger Johanna Jingnäs.

Men Josef Söderberg tycker ändå att Bäckängsgymnasiet löste trångboddheten bra.

– Vi fick lokaler lite överallt. Men matsalen var problemet. Men nu har de byggt ut den.

– Förra hade vi en del lektioner i kommunhuset och en del vid idrottshallen.

Men redan under förra läsåret stod en del nya lokaler klara och då kunde en del av eleverna  - något Johanna Jingnäs tackar för.

– Det var skönt att slippa gå ut om det regnade.

Bäckäng tar den här terminen emot 80 fler elever än vad man släppte ut i våras. Clara Abrahamsson, Ebba Andersson, Julia Kjörnsberg och Rebeccah Björnsdotter är fyra av de nya ettorna på humanistiska programmet inriktning European Language Studies på Bäckäng (ELS). På onsdagen gjorde de sin första dag på gymnasiet.

Allt var nytt och nervöst och de visste ännu inte om de skulle få plats i eller utanför Bäckängsgymnasiets egna lokaler.

– Ingen aning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista