1 av 2
Ett paradis som ska bevaras. Foto Maria Hansson
2 av 2
Leif Henriksson spanar efter Storlom
borås

Pickesjön ska skyddas

1:26 min

Länsstyrelsen kräver att ett stort område ska lämnas i stort sett orört i 49 år när riksväg 27 byggs ut mellan Kråkered och Viared. Pickesjön ska skyddas med tanke på storlommen.

Inför ombyggnationen av riksväg 27 har länsstyrelsen ställt krav på att Pickesjön i Borås ska skyddas med tanke på storlommen. Länsstyrelsen vill att ett två hektar stort område ska lämnas i stort sett orört i 49 år. Boråsaren Leif Henriksson är fågelskådare och han är glad att länsstyrelsen ställer krav på trafikverket.

– Nu kommer där något och flyger, jag ska se vad det är. Nu landade den.

Leif Henriksson plockar fram kikaren för att se om det är en storlom som precis landat på Pickesjön.

Han har alltid haft ett stort intresse för naturen.

– Där kom en lom!

Förutom Länsstyrelsens krav att ett två hektar stort område mellan Pickesjön och den nya vägen måste lämnas orört får inget arbete utföras i närheten av sjön mellan 15 april och 31 augusti. Något Leif Henriksson blir glad av att höra:

– Bra, det är gött att det finns bestämmelser.

Runt sjön finns populära friluftsstråk och badbryggor och båttrafik är förbjuden. Det är inte bara storlom som finns vid Pickesjön, här finns även röda näckrosor som enligt Leif Henriksson planterades 1947.

– Det är ju ett paradis det här. Nära till allting, fint vatten, ingen båttrafik och handikappbryggor där borta. Ja, det här är en pärla. Det borde skyddas i all evighet.

Storlommens karaktäristiska läte används ofta i skräckfilmer. Storlommen vi ser vid Pickesjön idag är dock tyst. Det är en skygg fågel som kan simma långt under vatten om den blir skrämd av att man kommer för nära.

– Där!

Är det den som simmar där borta?

– Ja, den badar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista