1 av 4
Återförening. Daniels mamma Eva i mitten. Foto: Maria Hansson.
2 av 4
Hela släkten samlad; Daniel i blått och Lloyd i glasögon i mitten. Foto: Maria Hansson.
3 av 4
"Kolla här brorsan...". Lloyd och Daniel på Liseberg.
4 av 4
Daniel med adoptivföräldrarna Eva och Kjell-Arne. Foto: Maria Hansson.
FREDAGSINTERVJUN

Återförenade efter 26 år; "är som samma person"

16 min

Tvillingbröderna adopterades bort som nyfödda då deras mamma inte hade råd att ha fler barn. Efter 26 år återförenades Daniel Lundqvist och Lloyd Fernando i Dubai genom ett tv-program. Nu har de äntligen träffats i Sverige.

– Man tror inte att det är sant förrän de faktiskt står där framför en, så jag kan nog inte andas ut helt förrän de är där, framför mig, säger Daniel Lundqvist från Bollebygd.

När Daniel var liten visste han att han hade biologiska syskon, men det var först när han var sex år som han fick veta att han hade en tvillingbror.

– Jag hade feber och drömde att jag hade en bror, att det var någon som kallade på mig. Det var ju säkert bara hallucinationer men det kändes så verkligt. Jag berättade om drömmen för mamma dagen efter och frågade om jag hade en bror och hon fick rysningar över hela kroppen men fick också chansen att berätta hur det låg till. 

Första mötet
Det skulle dröja många år efter drömmen innan Daniel genom tv-programmet Spårlöst återförenades med sin tvillingbror.

– Hela resan från början till slut var en oändlig serie av överväldigande möten varje dag. Det hände något varje dag, jag träffade någon varje dag och det blev bara större och större möten också. Efter att jag hade träffat vår mamma så var det ju bara han kvar.

Daniel stod och väntade vid en mur medan programledaren för Spårlöst, Hans Fahlén gick och mötte Lloyd. Han berättar att han inte visste om han skulle vara glad, nervös eller ängslig.

– Så skulle jag gå längs med den här gångvägen och runda ett hörne och så skulle Lloyd stå där. Så enkelt var det. Precis när jag rundar hörnet så försöker jag se vart han är, han stod inte så nära men jag fokuserade blicken på honom började gå och det blev bara tyngre och tyngre att gå.

– Det var så många känslor på samma gång. Till slut släppte jag min väska för det kändes som att den tyngde ner mig och så stod han med öppna armar och så omfamnade vi varandra. Då var det bara: äntligen. Nu börjar mitt liv.

Lloyd fick veta att han var adopterad när han var 22 år. Men han visste inte att han hade en tvillingbror förrän programledaren för Spårlöst, Hans Fahlén sökte upp honom i Dubai.

– Det var som en dålig film. Min tvillingbror kommer som ett spöke, och jag tänkte bara "har jag en tvillingbror?". Att få veta det 26 år senare... hur skulle jag kunna tro på det? Jag frågade om jag verkligen har en tvillingbror och fick höra att "ja, och han vill träffa dig nu", berättar Lloyd.

– Hur skulle jag reagera? Skulle jag gråta eller vara glad? Men när jag såg honom grät jag bara. Det var så mycket glädje och kärlek.

Resan till Sverige
Lloyd och hans fru Anjana fick först nej när de ville resa till Sverige för att hälsa på. Lloyd hade tidigare arbetat i Dubai men flyttat tillbaka till Sri Lanka och eftersom de inte kunde visa att de hade arbete och bostad på Sri Lanka var de svenska myndigheterna oroliga att paret skulle försöka stanna i Sverige illegalt.

Vänner till familjen hjälpte då till att ordna arbete och bostad på Sri Lanka och efter många om och men, som även innefattade en försenad hitresa och köp av nya flygbiljetter eftersom de saknade transitvisum för att mellanlanda i London, landade de till slut den 12 juli på Landvetter. Där väntade hela Daniels familj.

Bröderna hittar hela tiden nya likheter. Daniel och Lloyd har liknande humor och humör och likadana runda fläckar utan skäggväxt under hakan. Daniel konstaterar att ingen av dem någonsin kan stå stilla. De har samma intressen och Lloyd tillägger att de helt enkelt är som en och samma person.

– Vi är som samma person. Jag hittar min bror efter 26 år och så visar det sig att vi har samma intressen.

När Lloyd varit i Sverige i två veckor bestämmer bröderna sig för att ha likadana frisyrer.

– Jag sa till Danii att jag tyckte om hans frisyr, jag vill klippa mig som du och se hur lika våra ansikten är.

"Jag var helt knäckt"
Familjen Lundqvist blir under Lloyd och Anjanas besök större. De beskriver det som att de fått nya familjemedlemmar. En av dagarna under det månadslånga besöket åker hela familjen till Liseberg.

Daniels mamma Eva Lundqvist åker inte med i Flumeriden, eller Balder. Hon säger att det inte är för henne. Precis som med flygplan. Hon har bara flugit två gånger i sitt liv. En resa tur och retur till Sri Lanka för att hämta sin son när han var liten.

– Jag var helt knäckt när jag skulle göra det och grät hela morgonen. Men jag gjorde det i alla fall.

Du hämtade din son.

– Ja, jag gjorde det.

Daniels föräldrar Eva och Kjell-Arne visste hela tiden att Daniel hade en tvillingbror. Men inte vart han fanns eller om han levde.

– Jag menar att hitta varandra efter 26 år, man kan inte tro att det är sant.

Hur kändes det för er när han ville vara med i Spårlöst?

– Jo, men det var ju helt okej. De ringde och frågade om jag trodde att han skulle klara det. Det är ju väldigt mycket känslomässiga saker att gå igenom. Jag var jätteglad för hans skull, jag menar en sån chans får man ju aldrig igen. Vi hade aldrig klarat det på egen hand, att leta upp hans bror. Det är helt otroligt det här, det är nästan så att man drömmer, säger Daniels mamma Eva.

En enda stor familj
Daniel har en adoptivbror. Andreas är från Rumänien och autistisk. De senaste sju åren har Daniel jobbat som hans personlige assistent.

– Han är från Rumänien då. Han var två år när han kom hit, kunde ingenting. Hade bara legat i en säng och levt på välling, berättar Eva.

Förutom de båda bröderna finns Pia. Hon har hjälpt till mycket i processen att få hit Lloyd och Anjana. Hon är också från Sri Lanka och Daniel kallar henne syster. Hennes barn kallar Daniel morbror. Daniels mamma Eva berättar att Daniel och Pia så gott som adopterade varandra för några år sedan.

– Daniel och hon har ju adopterat varandra, säger Eva.

– Så de är ju som syskon på det viset, fyller Kjell-Arne Lundqvist, Daniels pappa i.

– Men hon känns som vår dotter också. Hela hennes familj, säger Eva.

Daniels flickvän Vithursa är också med så mycket hon kan under Lloyd och Anjanas besök. Hon fyller år den här dagen. Och på morgonen, efter födelsedagssången friade Daniel till henne.

– När vi blev tillsammans började han alltid prata på engelska när han blev nervös och jag märkte att han började på engelska i morse. Det låg en svart box på brickan och han började med sin engelska igen men sa att det inte var något stort och då tänkte jag att det kanske inte var förlovningsringar ändå. Men så säger han "Do you wanna marry me?". Jag var tyst ganska länge för jag kunde inte sluta le men det blev ett ja till slut, berättar Vithursa Rajah, Daniels flickvän.

Lloyds biologiska pappa och adoptivpappa har båda gått bort. Men han säger att han nu har tre mammor och en pappa. Sin adoptivmamma, sin biologiska mamma och så Eva och Kjell-Arne, Daniels adoptivföräldrar.

– Jag har en stor familj nu, tre mammor, säger Lloyd. 

Svårt att adoptera bort
Även Lloyd har nu träffat sin biologiska mamma och berättar om mötet:

– Jag och min fru åkte dig. Det var en fantastisk dag, att träffa sin mamma 27 år senare. Hon var väldigt glad men känslosam, hon förklarade att hon var alldeles för fattig för att ha råd att behålla oss. Men jag sa att det är okej nu mamma, vi har hittat varandra igen. Allt är bra nu och du gjorde rätt val. Sedan dess har vi regelbunden kontakt.

Daniel och Lloyds biologiska mamma mådde väldigt dåligt över att behöva lämna bort sina barn. Daniel håller med om att deras biologiska mamma gjorde rätt som adopterade bort dem:

– Vi har pratat om det, många som är adopterade kan få ångest och känna sig övergivna. Men jag och Lloyd tänker att det bara har kommit gott ur det här. Vår biologiska mamma hade inte ens mat till sig själv och än mindre till två tvillingar. Hon hade redan barn innan. Hade hon behållit oss så hade vi inte överlevt för att se vår första födelsedag. Det är vi helt övertygade om.

Nyförlovade Daniel och Vithursa har bestämt att de ska gifta sig inom två år. Och några gäster är självskrivna.

– Det kommer att bli ett stort bröllop, säger Daniel.

Hur många gäster från Sri Lanka?

– Oj, så många som ryms inom budgeten. Lloyd och Anjana naturligtvis, sen vår mamma och våra syskon. De är prioriterade. Vi får försöka få in andra också naturligtvis men det är inte gratis.

"Vi är bara lyckliga"
Det är nu bara fem dagar kvar innan Lloyd och Anjana ska åka tillbaka till Sri Lanka. Men efter en månad tillsammans har bröderna insett att de inte kan leva utan varandra. Lloyd ska studera inom hotell när han kommer tillbaka till Sri Lanka. Sen är målet att söka jobb i Sverige för att kunna leva nära sin bror.

– Jag vill vara med honom för resten av mitt liv. Jag vill inget annat hellre, säger Lloyd.

– Det är som Lloyd säger, det finns inte så mycket att tillägga. Vi har det vi vill ha i livet. Nu ska vi bara se till att det blir permanent också. Men det kommer i framtiden, det är ingenting man kan jäkta. Vi är bara lyckliga nu, som det är.

Men när de ses igen nästa gång vet de inte än, och Lloyd och Anjanas hemresa om några dagar vill de helst inte tänka på.

– Jag och Lloyd har kommit överens om att vi inte ska tänka på söndag. Söndag existerar inte. Nej, det orkar vi inte, det är för jobbigt, säger Daniel.

Faximil från Expressens hemsida.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista