1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Yvonne Persson (S)
Borås

Nytt härbärge för Borås hemlösa

1:23 min

Kommunfullmäktige i Borås antog igår ett program mot hemlösheten i kommunen. Bland annat byggs ett nytt härbärge för hemlösa - inflyttningsklart redan 1 november.

Tvärs över partigränserna bestämde sig igår Borås kommunfullmäktige för att mer måste göras mot hemlösheten i kommunen.

Ett program antogs som bland annat innehåller ett nytt härbärge för hemlösa som ska stå klart redan den 1 november. Härbärget ska ha plats för uppemot 20 personer och kostnaden beräknas till cirka 3 miljoner kronor.

– I ett land som Sverige ska vi inte ha människor som ligger ute. Det har tagit lång tid men nu känns det underbart, säger Yvonne Persson (S) - ordförande i socialnämnden.

– Vi vet att vi i alla fall har 20 stycken (hemlösa) som inte har tak över huvudet. Vi tycker att detta är jätteviktigt och vi har skyndat på det för att vi inte ska ha en vinter till.

Hur ska det fungera?

– Man kommer dit på kvällen, får ett lagat mål mat och får duscha och tvätta sina kläder. Sedan får man frukost innan man går därifrån på morgonen.

Och det ska drivas i kommunal regi till en början...

– Ja till en början, sedan får vi förhandla med våra frivilligorganisationer. Det finns över 60 och hade vi talat med dem först hade det tagit för lång tid. Det känns fantastiskt nu, att vi kommit hit, säger Yvonne Persson (S) - ordförande i socialnämnden.

Artiklar i urval

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista