1 av 3
Det nuvarande Sandaredsbadet - slitet och eventuellt utbytt om ett par år. Foto: Bo Thorin.
2 av 3
Lokalförsörjningsnämndens ordförande Falco Güldenpfennig (KD) och fritidsnämndens ordförande Cecilia Andersson (C). Foto: Bo Thorin.
3 av 3
Sandaredsbadet. Foto: Bo Thorin.
BORÅS

Sandared kan få nytt vattenhål

2:09 min

Sista september skulle det slitna och fuktskadade Sandaredsbadet i Borås stängas för renovering. Nu funderar politiker på om det inte vore bättre att bygga ett helt nytt badhus istället.


– Jag är för att bygga nytt för då får man en anläggning som håller i 30 år utan större problem, istället för en renoverad anläggning där man inte har den långsiktiga hållbarheten, säger Falco Güldenpfennig - ordförande i Lokalförsörjningsnämnden.

Sandaredsbadet är nu 43 år gammalt. Det byggdes efter 70-talets standard med ett platt tak, något som orsakat mycket problem under åren.

– Det läcker lite varstans när det regnar, väggar är spruckna och murkna. Vi har inte mått så bra, säger badets föreståndare Mona Carlbom.

26 miljoner är avsatt till en renovering. Med en modern vattenrening, som planeras längre fram, skulle det bli 38 miljoner. Då är inte steget långt till de 51 miljoner som ett helt nytt badhus skulle kosta.

Men moderna energilösningar skulle göra att driftskostnaden bara skulle bli marginellt högre, enligt Falco Güldenpfennig.

– I ett nybygge får man dessutom in energibesparingar och annat som gör att själva hyran bara höjs ytterst lite.

Socialdemokraternas Ulf Olsson avvisar inte tanken på ett nytt badhus i Sanderared. "Jag är pragmatisk och vill ha en långsiktigt bra lösning" säger han.

Men det är Fritidsnämnden som ska betala och där är Centerns Cecilia Andersson ordförande. Hon vill inte binda sig.

– Jag tycker man ska utreda det som vi har i dagsläget. Vi har (redan) ett bad i Sandared som uppfyller de krav vi har på ett motionsbad. Då vill vi se hur det skulle se ut om man renoverade respektive byggde nytt.

Miljöpartiets Tom Andersson är också försiktig och påpekar att ett nybygge skulle betyda att Sandaredsbadet skulle stå stängt en längre tid.
Men Kristdemokraternas Falco Güldenpfennig tror inte det tar så lång tid att bygga.

– Får vi ett snabbt beslut står detta klart våren 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista