1 av 3
Reglat och låst. Toarps kyrka låser allt mer om sig. Foto: Kristin Karlsson.
2 av 3
Här tog det stopp. Tjuven blev avbruten innan låset till maskinhallen forcerats. Kvar i låset satt ett borr. Foto: Kristin Karlsson.
3 av 3
Kyrkogårdsförman Gunnar Alstéus är urless på stölderna. Foto: Kristin Karlsson.
BORÅS

Kyrkan knäar under stöldvåg

1:30 min

Inbrott och stölder slår hårt mot kyrkorna i Sjuhärad, och nu skärps säkerheten. Natten till idag försökte någon bryta sig in i kyrkans maskinhallar i Toarp, och för två dagar sedan stals hundratals kilo kopparplåt från Seglora kyrka.

– Vi har nog haft sex-sju inbrott här senaste tiden. (Inatt) hade någon försökt borra upp låset i en av våra maskinhallar, men förmodlingen blivit ivägskrämda. Borret satt kvar i låset, säger Gunnar Alstéus - kyrkogårdsförman i Toarps Pastorat.

Har tjuvarna fått med sig något (vid de tidigare inbrotten)?

– De har fått med sig mindre värdesaker som vaser och pengar, både från kyrkan och maskinhallarna.

Efter alla dessa inbrott har man förstärkt säkerheten med kraftiga lås och ståldörrar, rörelsevakter och larm. Man har också låst in det inne i kyrkan som anses vara stöldbegärligt.

– Visst är det tråkigt (att behöva skärpa säkerheten), och även att det finns så många oseriösa uppköpare som förmodlingen hjälper de här tjuvarna och köper detta. Både skrotet från taken, vaser och annat av kulturhistoriskt värde, säger Gunnar Alstéus.

Framförallt är det kopparen på kyrkobyggnaderna som är attraktiv för tjuvarna. I Seglora var tjuvarna framme natten till onsdag och fick med sig flera hundra kilo kopparplåt från kyrkans bårhus och utsmyckningar på kyrkobyggnaden.

Kyrkonämndens ordförande Anna-Lena Svensson ser över skadorna.

– Man ser här på baksidan att man inte hunnit ta det utan här är en fasad plåt kvar. Men över halva kyrkan har man brutit loss den, och för att göra det har man gått ganska våldsamt fram...

Artiklar i urval

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista