Stora skillnader på olika skolor i Borås.Foto: Scanpix
BORÅS

Orättvisor bland Boråsskolor

0:55 min

Elever på olika skolor i Borås får inte samma förutsättningar för att lyckas i skolan. Det står klart i rapporten som Skolinspektionen släppte idag.

Skolinspektionen har under sommaren granskat alla skolor och all utbildningsverksamhet i Borås kommun för att hitta brister som måste åtgärdas - och det man framför allt lyfter fram är den stora skillnaden mellan olika skolor. Grundskolan i Borås ger inte alla elever samma förutsättningar för att nå de mål som krävs.

Det är till exempel stor variation på elevers tillgång till dator och hur bra skolorna är på att ge elever i behov av särskilt stöd det stöd de behöver. Enligt Skolinspektionen är bristerna tydligt kopplade till att ansvariga på kommunen.

De har inte utvärderat de förutsättningar man ger rektorerna och skolorna´.

Rektorerna har i sin tur inte tagit ansvar för att följa upp och analysera elevers resultat. Därför är det svårt för både kommunen och skolorna att veta om eleverna får den utbildning de behöver.

Borås har nu till 25:e november på sig att redovisa vad man gjort för att rätta till bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista