Som EU-rådgivare kan Patrik Gimfalk ge tips och råd om du har frågor kring EU. Foto: Joel Wendle
SJUHÄRAD

Sjuhäradsbor får tycka till om EU

"EU-kommissionens vice ordförande är med"
1:32 min

Vilket EU vill du leva i? Svaret på den frågan ska nu två vanliga Sjuhäradsbor få möjlighet att utveckla för flera EU-höjdare på ett möte i Stockholm. Det är det nya Europa direkt-kontoret i Bollebygd som ska välja ut EU-tyckarna.

Under 2013 har EU ett särskilt fokus på dialog med medborgarna och ordnar bland annat dialogmöten runt om i medlemsländerna, då företrädare för EU-kommissionen möter medborgare för att diskutera EU:s framtid.

Den 15 oktober är det dags för ett sådant dialogmöte i stadshuset i Stockholm.

– Vice ordföranden i EU-kommissionen Viviane Reding och EU-minister Birgitta Ohlsson kommer att vara där, tillsammans med ett antal svenska EU-parlamentariker och medborgare från hela Sverige, berättar Patrik Gimfalk, som är EU-informatör på Europa direkt-kontoret i Bollebygd. 

Det första EU-kontoret i Sjuhärad
Europa direkt-kontoret som är placerat i Krafthuset i Bollebygd invigdes i våras och är det första i Sjuhärad. Runt om i Sverige finns 20 sådana här Europa direkt-kontor, som drivs på uppdrag av EU-kommissionen.

Kontoren ska bland annat sprida information och nyheter om EU och kunna svara på medborgarnas frågor om EU, berättar Patrik Gimfalk.

Och kontoret i Bollebygd är alltså ett Sjuhäradskontor som ska serva medborgarna i alla Sjuhäradskommuner. Det kan handla om information kring att starta företag eller börja jobba i ett annat EU-land - eller hur man som ung Sjuhäradsbo kan komma ut i Europa.

– Vår profil och målsättning är att EU ska komma närmare ungdomarna. Att ungdomar i Sjuhärad ska kunna ge sig ut på olika ungdomsutbyten och ungdomsprojekt via EU-medel, säger Patrik Gimfalk.

Och så var det då möjligheten för två Sjuhäradsbor att få åka upp till Stockholm och tycka till om EU. Europa direkt-kontoret i Bollebygd ska nu fråga Sjuhäradsborna hur de ser sitt framtida EU.

– Så får man skicka in svaret till oss och så kommer vi välja ut två medborgare som får åka upp på det här dialogmötet i Stockholm den 15 oktober, säger Patrik Gimfalk.

Senast den 13 september vill Europa direkt-kontoret ha in ditt svar om du är intresserad av att få åka upp på dialogmötet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".