Den nya Sjöboleden går precis intill Parkteatern. Foto: Joel Wendle
BORÅS

Sjöboleden hot mot Parkteatern

Cecilia Andersson (C): "Måste fundera över om det är värt pengarna"
1:32 min

Det pågående bygget av Sjöboleden i Borås aktualiserar nu frågan om den anrika Parkteaterns framtid. Sjöboleden dras närmare teatern än nuvarande väg, vilket innebär att trafikbullret kan bli ett problem i den oisolerade teaterbyggnaden.

Borås stad arrenderar i nuläget ut teatern till bolaget Kultkompaniet, som den här helgen avslutar årets säsong med tre föreställningar om Ronja rövardotter.

Men frågan är nu vad som ska hända med den anrika teatern från 1930-talet, som är i behov av renovering.

Den nya Sjöboleden som ska vara färdig nästa höst kan innebära att kommunen måste göra ljudisolerande åtgärder för att det ska gå att ha verksamhet i den helt oisolerade teaterladan. Men då måste först frågan om teaterns framtid vara avgjord.

Frågan har hängt i luften i flera år och Cecilia Andersson (C), ordförande i Fritids- och folkhälsonämnden, hoppas nu att den nya vägen som byggs ska leda till att frågan äntligen får ett avgörande.

– Ja, det hoppas jag verkligen. För Sjöboleden som hamnar så nära kommer att påverka vad man kan använda teatern till, säger Cecilia Andersson.

Väntar på svar från kommunstyrelsen
Fritids- och folkhälsonämnden väntar nu på ett svar från kommunstyrelsen på en skrivelse som nämnden skickat, där den ber kommunstyrelsen att se över vad Parkteatern ska användas till.

– Och när man har kommit på det så måste man också fundera på om det är värt de pengarna som man måste renovera upp teatern för för att den ska kunna användas optimalt, säger Cecilia Andersson.

Hon säger att hon hoppas att teatern kan bevaras, eventuellt på en annan plats, men hon utesluter inte heller en rivning.

– Jag kan inte utesluta någonting. Men jag tycker att man ska se över vad användningsområdet ska vara och vad det skulle kosta att få upp den i gott skick. Vi har inte hur mycket pengar som helst utan måste prioritera mellan de olika objekten som vi har, säger Cecilia Andersson.

"Skrämmande om de åker hit och river"
Parkteatern arrenderas idag av Kultkompaniet, som drivs av Göran Lohne.

– Jag tycker att det är skrämmande om det skulle bli fallet att de åker hit en tidig morgon en gång till och river en teater i Borås, vilket har hänt för ett antal år sen. Man ska hellre se hur vi kan göra detta till ett fantastiskt evenemangsområde med Alidebergsbadet, Rotundan, Parkhallen... Det är ett så fantastiskt område om man tar till vara på det, säger Göran Lohne. 

När det gäller risken för ökat trafikbuller när den nya Sjöboleden tas i trafik, så menar Göran Lohne att det inte är något problem.

– Jag tror inte att det blir mer buller, eftersom det byggs upp en jordvall mot teatern som kommer att dämpa ljudet betydligt. Kan vi sedan få upp några bullerstaket också så blir det ännu mer ljudisolerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".