Henrik Wettervik
KRIMINALITET

Knarklangare drar in de unga

1:32 min

Det blir allt vanligare att kriminella rekryterar minderåriga som får agera springpojkar, till exempel när det gäller att sälja narkotika.

Det säger Henrik Wettervik som är gruppbefäl för områdespolisen på Norrby och Hässleholmen i Borås.

– Sista överlämningen brukar vara en ungdom under 15, säger Henrik Wettervik. Framför allt när det gäller narkotika där det går i flera led. Från den som förvarar det till den som transporterar det till den som lämnar över det. Många gånger är det en fjortonåring som kommer på en moppe och lämnar över det.

Orsaken till det är ganska uppenbar, den som är under 15 år är inte straffmyndig. Men det finns också andra skäl till att rekrytera minderåriga. En 25 årig knarkförsäljare kan till exempel inte komma in obemärkt på en skola.

– Nej, rekryterar man dem som går på en skola så är det ju väldigt enkelt. Han har ju redan tillträde till lokalerna. Han har skåp, han har kompisskapet. Det är ingen som reagerar på att han är där.

Rekryteringen av de unga går till på olika sätt, men det är inte ovanligt att det förekommer grova hot mot de unga.

– Det har vi sett i flera fall. Det kan vara att åka med i en bil och få en pistol mot sitt huvud och att man säger att du ska sälja åt mig och gör du inte det så får du stryk.

– Det är väldigt mycket våld i de här kretsarna.

Men det finns också något som lockar många unga som kanske känner ett utanförskap i samhället.

– Många yngre ser upp till de här stora killarna som kör omkring i sina fina bilar och har mycket pengar på fickan.

För springpojkarna är det en här en lärlingsperiod och de löper stor risk att hamna i en långvarig kriminell livsstil.

– Det är jävligt tragiskt. De hamnar i skuldfällor.

– Säg att det tvingas sälja och går omkring med en massa gram på fickan och så tar vi det för dem och så får de en skuld på 20.000. Sedan är de inne i skiten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista