1 av 4
Åke Brunnegård på sin Allgaier från 1953. Foto: Joel Wendle
2 av 4
Per Gabrielsson barkar och vässar med tiomansskivan. Foto: Joel Wendle
3 av 4
Stenkrossning på gammalt sätt. Foto: Joel Wendle
4 av 4
Foto: Joel Wendle
TRÄDET

En bullrande landsbygdshistoria - veteranmaskinträff i Trädet

1:38 min

Under söndagen fanns det möjlighet att ta del av ett stycke bullrande landsbygdshistoria i Trädet norr om Ulricehamn, när det hölls veteranmaskinträff för elfter året i rad.

Veteranmaskinträffen i Trädet är en riktig folkfest med tusentals besökare. En av alla som var med på årets träff för att visa upp en veteranmaskin var Åke Brunnegård från Fristad.

– Det är en Allgaier, porschekonstruktion, tillverkad 1953. Hela traktorkroppen är i aluminium. Den var ruskigt modern för den tiden, berättar han.

Vad betyder det för dig att få komma ut på en sådan här maskinträff och få visa upp din traktor och prata med andra entusiaster?

– Det är kul. Med åren har man fått många bekanta som man träffar och pratar med.

Bland alla bullrande gamla traktorer, grävmaskiner och andra typer av jord- och skogsbruksmaskiner fanns också en av arrangörerna av maskinträffen, Per Gabrielsson. Det riktigt lyser i ögonen på honom där han står och vässar och barkar träpålar med en gammal tiomansskiva från 1960.

– Det här är lek för vuxna, det är en jättesandlåda! Vi räknar året utifrån maskinträffen, det är antingen före eller efter maskinträffen. Det är den stora dagen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista