Foto: Scanpix
BORÅS

Föräldrar accepterar cannabis - polisen oroad

1:28 min

Polisen oroas över den allt mer tillåtande inställningen till cannabis i Sjuhärad. Många gånger accepterar föräldrarna att deras ungdomar använder drogen.

Cannabis används idag av personer i alla samhällsklasser, säger Jan Johansson, chef för polisens narkotikagrupp. Ett av de senaste tillslagen som han och hans kollegor gjorde, skedde i en mångmiljonvilla i Sandared.

– Vi spanade på en fin lyxvilla och tar på kort tid tre köpare som har handlat marijuana. Och när vi gör husrannsakan och ska hämta in säljaren till förhör, så sitter det flera ungdomar vid ett bord som det ligger narkotika på helt öppet med en våg och förpackingsmaterial, berättar chefen för polisens narkotikagrupp, Jan Johansson.

Vad som var än mer anmärkningsvärt var att pappan i huset satt vid samma bord.

– Då blir man ju lite förvånad. Pappan gillade inte att pojken sålde marijuana, men att han röker och att hans kompisar röker i huset, det tyckte han var helt okej, säger Jan Johansson.

Marijuanaodling i garderoben
Killen som bor i huset och sålde marijuanan är i 20-årsåldern. Polisen hittade också en marijuanaodling i garderoben i hans rum.

Användandet av cannabis har enligt polisen ökat lavinartat i Sjuhärad under de senaste fem åren. Det blir också allt vanligare att folk odlar sin egen marijuana. Jan Johansson berättar att polisen hittar hemmaodlingar runt om i Sjuhärad i princip varje vecka.

Och vad som verkligen oroar polisen är att föräldrar idag många gånger accepterar att deras barn använder cannabis.

– Tyvärr så möter vi oftare och oftare att personer accepterar att deras barn håller på med droger. Vi har träffat på odlingar hemma hos ungdomar tidigare, som föräldrarna har haft vetskap om, berättar Jan Johansson.

Så enkelt är det att odla själv

P4 Sjuhärads reporter Mikael Medin ringde upp en butik där man kan köpa utrustning för att odla cannabis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista