1 av 2
Daniel Stromski. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad
2 av 2
Hans Johansson. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad
BORÅS

Måste ta praktik för att få försörjningsstöd

4:34 min

För att få försörjningsstöd måste studenter i Borås som söker ekonomisk hjälp även tacka ja till praktik. Lönen är försörjningsstödet. Det blir en form av lönedumpning.

I maj i år sa riksdagen efter en lång debatt slutligen ja till ändringar i socialtjänstlagen som innebär att det nu är tillåtet för kommuner att kräva en motprestation av den som ansöker om försörjningsstöd. Trots att lagändringen kom först nu har flera kommuner i Sverige tillämpat kravet om motprestation under flera år. Borås är en av de kommunerna. Syftet med motprestation, som oftast innebär praktik eller medverkan i annan sysselsättning, är enligt Hans Johansson på Arbetslivsenheten i Borås att undvika att människor blir beroende av försörjningsstöd.

– Syftet är att inte någon människa passivt ska ha försörjningsstöd. Vi vill att alla ska vara aktiva så fort som möjligt, framför allt yngre, säger han.

Vill inte att någon fastnar
Borås Stad har som mål att minska antalet människor som fastnar i bidrag och minska kostnaderna för försörjningsstöd i kommunen. Så även studenter som under sommaren ansöker om försörjningsstöd måste tacka ja till praktik. Lönen är försörjningsstödet. Borås Stad har 21 studenter som har liknade praktik.

Daniel Stromski från Borås läser på Komvux till elektriker men är utbildad fordonstekniker. När han inte lyckades hitta sommarjobb vände han sig till socialkontoret för att få hjälp och fick hitta en praktikplats som fordonsmekaniker för att få ekonomiskt stöd, trots att han redan är utbildad fordonsmekaniker. Själv gillar han praktiken men tycker att ersättningen kunde legat något högre.

--Det är ett bra ställe. Litet.

Vad har du fått göra?

--Vanliga mekanikerjobb. Bromsar, service, allt som har med mek att göra.

Vad får du för ersättning? Det är bara försörjningsstöd?

--Ja, fast det tycker jag att de borde höja lite eftersom man jobbar ju och är där åtta timmar per dag.

Kunde du det du gör sen förut?

--Ja, jag är ju utbildad fordonsmekaniker och har jobbat som det förut. Jag ska inte säga att jag kan allt men jag kan det mesta, säger Daniel Stromski.

Jacqueline Pokornic utbildar sig till lärare med inriktning på fritid och har gått ut första året. Hon har haft en praktik på ett jourfritids i Borås Stad under sommaren. Så här säger hon om sin praktik.

--Jag tycker ändå att när man är ute och jobbar, även om det är praktik, så tycker jag att det hade varit positivt med lite mer ersättning än existensminimum, bara som motivation, säger Jacqueline Pokornic.

Men Hans Johansson, på Arbetslivsenheten, tycker att man gör studenterna en tjänst genom att erbjuda praktik istället för enbart bidrag. Han understrycker dock att praktiken ska handla om kompetensutveckling.

--Jag ser det ju inte som att man jobbar, utan jag ser det som att man är med i en arbetspraktik, en kompetenshöjande verksamhet. Man ska ju inte gå in och ersätta någon och man ska göra arbetsuppgifter som inte annars blir gjorda för annars är det ju ett arbete. Uppenbarligen är det ju någonting hos den här personen som gör att den har ett problem att få ett sommarvikariat och då ser jag det som att vi gör personen en tjänst i stället, säger han.

Fyra gånger så dyrt med lön
Att erbjuda de studenter som praktiserar en lagstadgad lön är inte ekonomiskt möjligt för Borås Stad. Det skulle bli nästan fyra gånger så dyrt och dessutom försätta kommunen i ett moraliskt dilemma.

--Återigen om vi nu skulle tänka oss att vi skulle erbjuda en anställning istället då skulle ju de här platserna helt plötsligt bli attraktiva. Och då skulle vi hamna i ett moraliskt dilemma - vem skulle få de här platserna då och vem skulle inte?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista