Var försiktig med husnyckeln. Foto: Scanpix
SVERIGE

Var rädd om nyckeln

1:27 min

Allt fler privatpersoner lämnar ut husnycklar till hantverkare, städerskor och andra som jobbar i deras hem. Få som råkar ut för stöld, men skulle det hända gäller inte försäkringen. 

Allt fler privatpersoner lämnar ut husnycklar till hantverkare, städerskor och andra som jobbar i deras hem. Även om det är mycket få som råkar ut för stölder på grund av detta så uppmanar försäkringsbolagen husägare att vara försiktiga. För om man lämnat ut en nyckel och blir av med saker så gäller inte försäkringen.

– Grundregeln är den att om tjuven använder en nyckel som han eller hon har fått eller har tillgång till då är det inte ett inbrott och då gäller inte försäkringen, säger Daniel Claesson, pressansvarig på försäkringsbolaget If.

Vanligt att lämna nyckeln till hantverkaren
Det är många husnycklar i Kronoberg som är på vift just nu. För den som anlitar hantverkare eller köper städtjänster till exempel lämnar ju oftast ifrån sig en nyckel.

Men trots detta är det få stölder som polisanmäls där husägare blivit av med saker utan att ha haft inbrott. Ett exempel är från i maj då en kvinna från Växjö dömdes för att ha stulit pengar och smycken hemma hos olika kunder hon städat hos.

Lås in värdesaker
Men i takt med att allt fler lämnar ifrån sig nycklar ökar också riskerna, säger Daniel Claesson.

– Det är klart att när fler och fler anlitar olika typer av tjänster i hemmet så ökar ju tillfällena och också risken för att man kan råka ut för någon skum typ och bli av med saker.

Vad har du får råd att ge till dem som vill lämna ut nycklar till hantverkare eller städerskor?

– Lämna inte ut nycklar i onödan och ta reda på vilka det är som jobbar där. Sedan kan det vara klokt att låsa in de värdesaker man är särskilt rädd om. För har man låst in dem i ett rum eller i en garderob eller liknande då gäller försäkringen som vanligt.

 Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista