En man surfar på datorn. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
SVERIGE

Polisen maktlös på "Dark internet"

1:52 min

Människohandel, droghandel och utbyte av barnporr. Det är exempel på vad som pågår på det så kallade "Dark internet".

Det som finns på det så kallade ”Dark internet” går inte att hitta via sökmotorer och användarna lämnar inga spår efter sig. Eftersom allt är krypterat är det i princip omöjligt för polisen att agera om ett brott begås.  

– Det är ett problem att vi inte kan komma åt vissa miljöer på internet och stävja brottsligheten, säger polisen Jimmy Pettersson vid Kronobergspolisen.

För att komma in på ”Dark internet” används ett program som gör att du blir anonym på nätet.

Tanken med tjänsten är egentligen att ge människor i diktaturer möjligheten att anonymt kommunicera med omvärlden via nätet och bilda opinion utan att det hotar deras säkerhet. Tjänsten är sponsrad av exempelvis svenska Sida. Men det är inte bara ”goda krafter” som använder sig av tekniken.

– Vi vet att det finns en mängd olika servernätverk, bland annat det så kallade ”Silk Road” som är en stor marknadsplats för narkotika. Det finns även barnpornografi som sprids via dessa nätverk, säger Björn Andersson, kriminalinspektör och IT-brottsspecialist vid polisen. 

Det är väldigt svårtför polisen att få bukt på det här men att lagstifta ett förbud är inget alternativ, enligt Björn Andersson.

– Krypteringstekniken har skapats för ett positivt syfte. Nu finns det två sidor av svärdet så självklart kan den här tekniken användas av kriminella som vill dölja sig. Det går exempelvis att jämföra med en bil som vi har stor nytta av i samhället men naturligtvis kan en bankrånare använda bilen för att fly från ett brott. Det betyder dock inte att vi ska förbjuda bilar, säger han.

Reporter: Billy Abraha P4 Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista