Foto Scanpix.
BORÅS

Borås anmäls för konkurrenssabotage

Nu gör flera vårdföretag och näringslivsorganisationer gemensam sak och anmäler Borås stad till Konkurrensverket för brister i valfriheten inom hemtjänsten.

Valfrihetssystemet inom hemtjänsten i Borås har funnits i fyra år. Men enligt fyra företag som är verksamma i branschen, och två näringslivsorganisationer, är det så stora brister inom det fria vårdvalet i Borås stad att de nu anmäler saken till Konkurrensverket.

Företagen menar att de privata företagen inte behandlas lika med den verksamhet som kommunen bedriver i egen regi och att de därför inte kan konkurrera på lika villkor.

Bland annat menar man i anmälan till Konkurrensverket att ersättningsnivåerna är olika för verksamheter som bedrivs i egen regi och av externa utförare och att verksamhet som bedrivs i egen regi tillförs extra pengar i slutet av året eftersom de går med förlust. Privata utförare ersätts inte på samma sätt.

De privata vårdföretagen menar också att Borås stad inte hanterar Hemtjänstvalet på ett öppet sätt, bland annat redovisas inte ersättningen till den egna verksamheten fullt ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista