Arkivbild: Hasse Holmberg / Scanpix
BORÅS

Mamma gömmer sig undan med sitt barn

1:45 min

En kvinna som fått beskedet att hennes bebis skulle omhändertas av socialtjänsten avvek i somras med barnet från ett utredningshem i Borås. Nu håller hon sig gömd och polisen letar efter henne.

Kvinnan håller sig gömd med sin bebis, som snart är tre månader gammal. Hon är hemmahörande i en kommun i Skåne, men kom till utredningshemmet FAM-huset i Fristad direkt från BB med sin nyfödde son.

Anledningen till det var att socialtjänsten i kvinnans hemkommun var tveksam till om hon skulle klara av att ta hand om sitt barn. Bakgrunden är bland annat att två äldre barn till kvinnan omhändertogs redan förra året och placerades i familjehem, eftersom socialtjänsten menade att kvinnan har ett impulsivt och ibland aggressivt betende och en bristande förståelse för barnens behov av trygghet och säkerhet.

Efter några veckor i Fristad fick kvinnan beskedet att också hennes nyfödde bebis skulle omhändertas. Personalen på utredningshemmet menade att hon inte uppfattade barnets signaler och till exempel matade honom för ofta. Det gjorde att socialtjänsten menade att också det barnet behövde omhändertas.

Men det accepterade inte kvinnan. Hon sa till personalen att hon skulle gå på en promenad - men kom aldrig tillbaka och har nu hållit sig gömd med sitt barn i fem veckor. Socialtjänsten har tagit hjälp av polisen för att försöka hitta henne.

Kvinnan känner sig orättvist behandlad och menar bland annat att socialtjänsten har dömt henne på förhand på grund av hennes missbrukarbakgrund, trots att hon är fri från sitt missbruk sedan flera år tillbaka.

Jurist Elisabeth Scheffer, som har anlitats av kvinnans föräldrar för att jobba med fallet, är mycket kritisk till socialtjänstens utredningar som hon menar är partiska och tendentiösa. Och enligt Elisabeth Scheffer finns det ingen fara för barnets säkerhet - hon menar att kvinnan är fullt kapabel att ta hand om sitt barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista