Foto: AP/Dr. Scott M. Lieberman.
BORÅS

Väderprognosen blir mer preciserad

Nästa år kommer väderprognoserna för Sjuhärad att bli säkrare och mer detaljerade. Detta eftersom SMHI inför en ny modell för att förutse vädret.

SMHIs nya satsning är en högupplöst meteorologisk modell som kommer att göra prognoser för många fler punkter i landet än idag.

Fredrik Linde är prognoschef på SMHI.

– Vi vill ju ha så mycket information som möjligt för att göra en så bra prognos som möjligt så det är för att fånga de här lokala variationerna som vi gör det här, säger han.

Kanske har du märkt ibland att det råkar regna just hos dig, även om prognosen säger noll millimeter. Då kan det vara precisionen det handlar om, eller upplösningen, som nu förbättras för första gången sedan 2006.

I SMHIs nya vädermodell som införs nästa år så blir det två kilometer mellan varje punkt på jordytan där det kommande vädret beräknas istället för fem som idag. Men även i den nya modellen kommer det att finnas osäkerheter om vädret.

– När en kund eller allmänhet går in på en ortsprognos så ska man där då kunna få ett komplement. Kanske ser det ut så här: Det mest troliga är att du får uppehåll men det finns tjugo procents risk för nederbörd för vi ser att i närområdet finns det skurbetonat väder, säger Fredrik Linde.

Och med den gamla modellen så hade man kanske inte sett de här skurarna för just den här orten?

– Nä, det är ju anledningen till att vi går mot mer högupplösta modeller, för att fånga de här lokala variationerna, säger han.

Reporter Mats Carlsson-Lénart, Vetenskapsradion.

Mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista