Fallfrukt som ska bli biogas. Foto: Tommy Johansson/Sveriges Radio
BORÅS

Fallfrukt blir drivmedel

Marknadschef:" Många i Borås blir inte av med frukten"
4:30 min

Borås Energi är i fullgång med att samla in fallfrukt på sina bemannade återvinningscentraler. Den ruttnade frukten används sedan till att göra biogas av.

Jonas Holmberg, kommunikationschef, på Borås energi berättar.

– Nu börjar det bli högsäsong på den här insamlingen som vi har när man kan lämna sin fallfrukt på de bemannande återvinningscentralerna, säger han.

Många i Borås har väldigt mycket fallfrukt och man blir inte av med sin frukt. Då finns möjligheten att lämna in den till Borås energi som samlar in frukten och gör biogas av den.

– Det blir ett perfekt bränsle av dessa äpplen som vi omvandlar till biogas. Vi har hållit på i några år nu och samlar in ungefär 40 ton frukt per säsong, säger han.

Äpplen, päron och plommon?

– Ja, trädgårdsfrukt. 

Och man kan även lämna in frityrolja?

– Ja, det är också något som vi märkt att folk har haft svårt att bli av med och man ska absolut inte hälla ut den i avloppet för den fräter sönder rören. Det blir en ganska stor samhällskostnad, säger Jonas Holmberg.

Borås är sedan länge i framkant när det gäller återvinning och miljötänkande och boråsarna är vana vid att sortera sitt avfall. Skulle man ändå bli osäker finns det numera även en mobilapplikation som man kan ladda ned till sin smartphone och rådfråga.

– Det är en bra hjälp, säger Jonas Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".